вторник, 7 март 2017 г.

Майка на момиче

Винаги съм искала да имам момиче, даже така и не измислих момчешки вариант за име на първото очаквано бебе.
Не знам как е със синовете, ама да имаш дъщеря е върхът. Тя... те разбира.
Да имаш две дъщери е още по-яко. Става ти ясно колко малко си разбирала ти какво въобще значи онова, женското. И колко неща може да бъде. Едновременно Емил от Льонеберя в пола и малката Ида, мигаща невинно навръх пръта за знамето. Въобще да си майка на дъщеря може да означава милиони неща.
И все пак има неща, с които майките на момичета неизбежно се сблъскват.

Ако имате момиче, ще попаднете в "розов период" още в детската :) С опита на годините Ви съветвам нищичко да не правите. Обикалях света да търся дървени или шити образователни играчки, куклени театри, приложни комплекти... докато не видях дъщеря си да играе с половин кукла "Барби", изтръгната от една торта.  И нищо не му стана. Второто ми дете притежава въпросната кукла и един яркорозов, обкичен със скъпоценности калъф, но не ги знае къде са. Сега мечтае за маймуна с кариеси (не истинска, де).

Ако имате момиче и то е обект на насилие в училище, вероятно няма да можете да отидете при директора. Защото според статистиката момичетата по-рядко участват в пряк, физически бой, а вербалното насилие, интригите, изолацията рядко някой ги взема сериозно, макар да могат да доведат до трайни психологически последици. То физическото насилие не води до адекватна защита, а само до намеци, че жертвата си е виновна, какво да кажем за прикритите форми. А, разбира се, всяка ваша намеса откровено ще навреди още повече на детето.

Ако имате момиче, някой един ден ще започне да му брои кюфтетата. Ако е пълничко, ще чуе "да не му се присмиват", ако е слабичко - "да няма анорексия". За жалост и двете неща са реална заплаха още преди пубертета. Има дори форуми, в които девойчета се нахъсват едно друго как да не ядат и да лъжат родителите си.

Ако имате момиче, вероятно ще влезе по-трудно в избраната от него гимназия. Защото има квоти по полове. Вярно, че навремето бях благодарна за въпросните квоти, иначе щях да уча в девическо училище. Не че въпреки квотите не останах без гадже, но държавата направи каквото можа.

Ако имате момиче, ще Ви е страх, като се прибира вечер след часовете. Сигурно и с майките на момчета е така, де. Ама... малко по-малко. Шансът да имате едра, мускулеста дъщеря, способна да спука ребро на нападателя и да отпраши, не е даден всекиму.

Ако имате момиче, то някой ден може да ражда сред същото грубо отношение, което познавате и вие... също като майка си. Има усилия това да се промени, струва си да ги подкрепяме.

Ако имате момиче, някой ден може да чуе "Бъди красива и мълчи". Или "мястото на жената е..." Добрата новина е, че съвременните момичета хич не мълчат и могат да сложат всеки на мястото му. Лошата новина е, че ще се упражняват върху Вас.

Ако имате момиче, трябва да му давате добър пример. Ще се чувствате виновни, ако го оставите в детската, а то реве. И също толкова виновни, ако си стоите вкъщи и го гледате, намеквайки някак, че Нобеловата награда по физика (или въобще женската кариера) не е най-важното нещо в живота.
Но и най-добрия пример да давате, в някакъв момент дъщеря Ви ще иска да не прилича на Вас. И това ще е здравословно.

Да имаш момичета е прекрасно и ужасно трудно. И никакви правила нищо не гарантират.
И все пак, когато седим на пода и се смеем на някакви глупости, това не може да се сравнява с нищо на света.
Честит празник на майките и дъщерите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар