неделя, 19 януари 2014 г.

"Вкусна география" и майстор-пекарите от първи "В"

"Бум! Бум! Прас!"
Чиновете треперят, наоколо се вдигат облаци брашно: първокласниците току-що са чули, че при месене можеш да тупнеш с все сила тестото на масата.
Издала им я е собствената им учителка, госпожа Рахили Василиаду.
Не знам дали Зевс е изпитвал повече удоволствие, когато е стоварвал мълнията си върху земята, но като гледам сияещите лица на първокласниците, силно се съмнявам.
После двайсетината деца продължават усърдно да мачкат големите колкото юмручета топки - по-меки от пластелин, замесени от самите тях, живи. Преди да ги съберем на големи купчини, учителката им подсказва да ги огънат в усмивки.

После правим от тях три планини - високата, островърха Рила, издълженият Пирин, разлатите Родопи. Козите и мурите ни се получават по-трудно, защото тестото вече бухва, не стои мирно за дребните детайли, но изглеждат достатъчно убедително, за да ги разпознаят децата. Питам ги в кои приказки има кози - оказва се, че знаят доста повече от мен. Я, едно дете знае и за сатирите! Друго подхваща за кентаври... но се поправя само през смях.

Докато оставим тестото да втаса и си измием ръцете, те ми разказват за собствените си географски открития - кое се е качвало на Мусала, кое е виждало делфин... откривам, че днешните деца пътешестват също като Пипи и като нищо могат като нея да те затапят "Впрочем, ходила съм в Лисабон с баща си". Личи си още, че възприемат училището като място, където не само "да слушат", а и да бъдат чути. Дотолкова, че учителката е записвала интересните им отговори през срока и ги е събрала в книга заедно с най-интересните им рисунки - книга, която са получили за Коледа.
И такива учители има. Учители, които пускат на първокласниците Чаплин. И ги учат на танца на хлебчетата.
Но да се върнем на нашите хлебчета, тоест на яловата ни баница от с. Горно Драглище, напълно неизвестна ми допреди февруари, когато с Деси Димитрова и децата се захванахме с вкусната география.
Междувременно тестото беше бухнало. Децата реагираха, като да бяха видели магия.
Без да знаят, че магията бяха те.

1 коментар: