понеделник, 30 септември 2013 г.

ФИЛОСОФСКИТЕ ЗАКУСКИ СЕ ЗАВРЪЩАТ!

Ако искате да чуете по-лесно ли е за децата един да командва всички ("ти ще седиш с Милена, защото с Катето ще седя аз, забранявам ти да носиш пола като моята и никой да не бъде приятел с Лена, докато не ми се извини"), защо е толкова трудно всички да решават всичко, кой и защо е нарязал властта на парчета и защо Карим маже единия си крак с крема за отслабване на майка си, елате в СЪБОТА, от 11:30 в СТОЛИЧНА БИБЛИОТЕКА за философска закуска на тема "Диктатура и демокрация". Ще има, както знаете, кифлички.

вторник, 17 септември 2013 г.

Готова е!Естествено ли е едни да се раждат, за да командват, а други - да бъдат командвани?
Лесно ли е шестима приятели да решат на какво да играят? А ако трябва да решават заедно всичко? Можем ли само да ядем, да спим и да гласуваме?
За какво да бъдем нащрек, когато пращаме някого да говори от наше име (например за менюто в училищния стол)... и за ползата от критичния ум, който днес се мацоти експериментално с "вълшебния" крем за отслабване на майка си, а утре може да разнищи по същия начин всяко бляскаво обещание.
понеделник, 16 септември 2013 г.

Първи учебен

Въпреки всички съображения за противното,
въпреки безвкусното празненство за откриване на учебната година и никак необещаващите учебни програми за пети клас, в които не се въздържах да не надникна,

15-и септември все още ми е трепетен, изпълнен с надежда, с красотата на захлаждането и гладките първи страници на тетрадките, с удоволствието от вглъбяването - и старанието на баба ми, която ме будеше рано за училище, малко в последния момент, тъй че чаят винаги пареше, изпит набързо, докато слушам "Ранобудно петленце".

Рожденият ден на баба - маминка - беше тъкмо на първия учебен ден, - факт, с който й доставяше голямо удоволствие. Така че винаги след училищното тържество имаше второ, с братовчедите у бабини.
Всъщност най-хубавото нещо, което помня от училището, беше негласното убеждение на близките ми, че заниманията с разностранния триъгълник или клетъчното ядро са нещо красиво и важно.
Още усещам част от тази обич, когато уча нещо ново.
Честит рожден ден, маминке.
Честит първи учебен ден на всички.