събота, 9 ноември 2013 г.

Ваканция в Средните векове

Какво знаят децата за миналото? Къде могат да разберат повече?
Макар българската история - и особено Средновековието - да се разглеждат всяка година в училище, учебниците разказват само за политическите събития, за присъединените и изгубени територии, за победите и пораженията.

Не разказват, например, за децата. Те какво са правили през цялото това време? Играли ли са? На какво? Миели ли са си зъбите? Много ли строги са били родителите им? Вярно ли е, че книгите са били само богослужебни и е нямало какво да почетеш за удоволствие?

Освен това смятах, че е нечестно децата ни да четат забавни факти за чуждата история, а за своята - не. Коварните римляни! Злощастните ирландци! Хлапетата не оставяха тези книги. В същото време за нашата средновековна история нямаше почти никаква извънучебна литература, като изключим книгата на "Кибеа" за великите владетели. 

Аз обаче не се интересувах само от великото, а и от мъничкото (нали издателството е "Точица"!) Затова поканих археолога Иво Чолаков да направим заедно книга, в която да съберем забавната и човешка страна на това време. Иво е двигателят на детската програма на Археологическия музей, а освен това се занимава със супер интересни неща (точно в момента е на разкопки, за което страшно му завиждам!)
Заедно преровихме един тон книги, за да видим какво е най-интересно за самите историци.
И открихме, че учените здравата се забавляват.
Докато децата зубрят дати, те пишат за:
...шахматните фигурки, открити в Преслав. Внимание, загадка! Квадратна ли е била дъската, както в Азия, или кръгла като във Византия?
...странни лекове и смешни методи за лечение. Ако живеете в Средновековието и изглеждате отпаднал, може да се опитат да ви напъхат гълъбови курешки в носа!
...шръкокамили, ентропи, аспиди и други невероятни животни, в които са вярвали средновековните хора.
...и така нататък, няма да издавам всичко. Така че решихме да съберем всичко интересно, което намерихме, в една книга. И да помогнем на децата да си откраднат парченце от този свят, като го пресъздадат с помощта на родителите си. Беше много забавно (и вкусно) да майсторим колан с капси от опаковка бонбони. Да си правим накити за глава и рисувани чинийки, кесийка за пояса или да си подострим истинско птиче перо, с което да пишем. Не винаги ставаше от първия път :)
Ето как създадохме нашата книга. Другия петък трябва да излезе от печатница.
video

2 коментара:

  1. Много интересно и забавно! Впечатлена съм! Ще чакам с нетърпение излизането и и информация как мога да си я купя! Успех!!!

    ОтговорИзтриване