петък, 18 октомври 2013 г.

Пещерно изкуство

Честно казано, дълги години представата ми за първобитните хора беше почерпана от документалната поредица, излъчвана по БНТ в събота сутрин под заглавие "Семейство Флинтстоун". Този научнопопулярен филм нашите прадеди са мислели също като нас, само дето са имали адски яки домашни уреди.

Шегата настрана, хората наистина имат навика да си представят миналото "по свой образ и подобие". Описаните в предишния пост съвременни моди всъщност не черпят вдъхновение от палеолита толкова, колкото намират оправдание в него, придават си важност, приписвайки си дълголетие - също както навремето царете смятали за нужно да проследят произхода си до Библията (или историята за Троянската война).
Затова по отношение на пещерните рисунки първата ни реакция е да сметнем, че и авторите им като нас са обичали да си разкрасяват жилищата.

Само че не е вярно. Първо защото пещерите, в които са намерени рисунките, не са обитаеми, и второ - защото самите галерии са труднодостъпни; за да се промъкнеш до тях, трябва да минеш тесни тунели и опасни пътеки. За да остави подобни рисунки тъкмо там, първобитният художник е трябвало да има много важна причина. Каква?

Част от учените смятат, че става въпрос за магия, с която древните шамани са се надявали да докарат повече дивеч. За доказателство посочват някои съвременни племена, които живеят при подобни условия; при тях жрецът изпадал в транс и правел определени рисунки, които трябвало да имат вълшебна сила. Пък и нали най-често се рисуват разни едри животни?

Втората група учени си представят по-скоро момчета, които трябва да минат през трудно изпитание, тъй че племето да ги признае за пораснали и да им позволи да ловуват с мъжете. Подобен ритуал също е често срещан сред полудивите племена, пък и не само при тях. Тези учени смятат, че е логично първобитните "пубертети" да рисуват приключения, битки и голи женски тела.

Има обаче и нови изследвания, според които голяма част от първите художници са били жени. Доказателството е в отпечатъците от длани, оставени по стените - оказва се, че мъжете и жените имат различно съотношение между показалеца и безименния пръст. Как това ново откритие ще повлияе на горните две обяснения? Дали жените също са били шамани, имали са подобен ритуал - или някаква своя причина да се провират навътре в опасната пещера, за да... порисуват?

Може би ученият, който ще открие отговора, още е около десетгодишен. Или десетгодишна.
Междувременно научих, че в България също има пещерни рисунки, открити в Магурата, пещера близо до Белоградчик. Не всички са първобитни - смята се, че са рисувани по различно време: едни са от палеолита, други от неолита, трети съвсем "съвременни" - от бронзовата епоха... можеш ли да познаеш кои какви са?


1 коментар:

  1. Мисля, че тази връзка не е за изпускане: http://www.youtube.com/watch?v=kULwsoCEd3g
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване