вторник, 15 октомври 2013 г.

В кой блок живеят пещерните хора?

Възможно е да са в съседния.
Ако през миналия век хората твърдо вярваха в прогреса, мечтаеха да се заселят на Марс, да си имат домашни роботи и да нагъват космическа храна, то много от нашите съвременници всъщност се отнасят доста подозрително към твърде бързото развитие на техниката.
До голяма степен този страх се дължи на развитието на опасни технологии като ядрените бомби и други съвременни оръжия, но и на все по-честите предупреждения, че съвременният начин на живот унищожава природата и може да превърне живота на човечеството в ад.

Затова мнозина се опитват да дадат заден ход. Колко точно ще се върнат назад зависи от личния избор. Едни просто решават да се оттеглят в провинцията или да купуват био храни... а други - да се върнат към зората на човечеството, за да търсят у нашите прародители какво всъщност е добро за хората.

Да вземем например храната. Последователите на т.нар. палеодиета не ядат нищо, което не биха могли да намерят на гощавка в старокаменната епоха. А това значи никакви зърнени продукти (сбогом, кифлички) и никакви производни на млякото. През палеолита хората още не са обработвали земята и не са отглеждали животни.
Ако решите да имитирате диетата на ловците и събирачите, идеалното меню би се състояло предимно от, хм, дивеч - и някакви боровинки. По-щедрите автори на рецептурници позволяват и разни кореноплодни (но не и картофи) и някои плодове и зеленчуци (предимно тези, които са най-близко до дивото си състояние). Все пак не прекалявайте - пещерните хора може да не са боледували от съвременните болести, но са имали свои - и са умирали доста млади.

Каменната епоха навлиза и във фитнеса. Някои инструктори смятат, че трябва да се движим като древните ловци - с кратки, но чести много напрегнати тренировки (все едно изведнъж сме видели мамут!) вместо с познатата комбинация от аеробни и силови упражнения (добре, признавам, на мен ми е позната повече на теория).

Някои пък използват праисторията за оправдание на многоженството, като твърдят, че естественото поведение на мъжката маймуна (и, съответно, на първите хора) е да си извоюва "харем", вместо да се врича до гроб на една и съща женска.

Първобитните методи са на мода и в отглеждането на деца - докато пиша този пост, двегодишната ми дъщеря пропълзява, за да си доспи в скута ми - точно както би направило едно хлапе от палеолита, когато никой не е бил и чувал за самостоятелни креватчета. Така че...


Няма коментари:

Публикуване на коментар