неделя, 13 октомври 2013 г.

Построй ми идея

Новият сезон на Детска архитектурна работилница започна.
Любимото ми място за деца от всякакви възрасти, съчетаващо предизвикателство за умовете и ръчичките с пълната липса на каквато и да е принуда или претенция.
Значи става така:
отивате с детето си на дванайстия етаж на ВИАС. Пардон, УАСФГ.
Ако искате, оставате с него, ако предпочитате, ходите да пиете кафе някъде.
Магдалина Раева и студентки от архитектурния университет показват на децата какво ще правят. Всеки месец има четири теми - едната е свързана с място или епоха - примерно Древна Гърция, Египет, средновековие, някой емблематичен с архитектурата си град, - една е свързана с интересен архитект - Заха Хадид, Жан Нувел и т.н., една е с конкретна архитектурна задача - напр. мостове, устойчиви на земетресение сгради, светлина и архитектура и пр., и четвъртата е свързана по някакъв начин със сезона.
През първата половина от занятието децата обичайно правят някакъв модел от хартия. После, докато още са им чисти ръцете, ядат сладки :)
А после правят извънредно готини, разнообразни, неочаквани модели от всякакви материали според темата - клечици и листи за африканските колиби, глина за Гърция, картон и цветен плексиглас за Нувел, пръчици от бамбукови щори за...
Да не издавам всичко. Просто е прекрасно.

Няма коментари:

Публикуване на коментар