сряда, 7 август 2013 г.

Домашен пестил

Докато сме в Търново, решихме да опитаме не можем ли да си направим някои от традиционните лакомства, които се продават на Самоводската чаршия - и са характерни въобще за тази част на Стара планина.
Започнахме с така наречения "габровски шоколад" - пестилът. Леля ми, макар габровска снаха от 40 години, твърдеше, че не може да стане без специална машина, но ние се доверихме на една стара готварска книга и получихме за ден и половина точно такъв пестил, какъвто бяхме купували и в Солун.
Направата му е много проста - сини сливи се нарязват, слагат се на котлона да омекнат и се пасират, а после се варят още малко, докато се посгъсти кашата. После се разстилат върху хартия за печене и се оставят на слънце за няколко часа. После се навиват на руло. Готово!



1 коментар: