понеделник, 3 юни 2013 г.

Захарна арка

Преди няколко години приятели ни заведоха в замъка Малбрук във Франция, където имаше най-различни занимания за деца, свързани с историята на мястото - от звука на някогашните инструменти до шеговитата песничка, свързана с неговия владетел. Особено много ми беше харесала поканата децата да изпробват средновековния метод за строеж на арки, при който камъните се държат заедно благодарение на формата и тежестта й. Решихме да включим подобно занимание към занимателната книжка за българска средновековна история, която ще излезе наесен. Сблъскахме се обаче с два проблема: първо, материалите, от които може да се направи в домашна среда, са просто много леки, за да се задържат. Нашата арка от стиропор се разхвърча за нула време. И второ (много по-важно) - средновековните арки, които можем да видим на ротондата "Св. Георги" или на църквата "Света София", просто са съвсем други - с хоросан и разположени като ветрило плочи. Зарекохме се, че ще се направим такава. И не каква да е, а сладка. За целта приготвихме три експериментални варианта: с течен шоколад

с локум
и с белтъчен крем, разбит с много голямо количество пудра захар. Първите два варианта се срутиха (и бяха оценени високо от Ния), така че продължаваме с третия.
След като намазахме бисквитите с крема и ги наредихме в нужната форма, почакахме около 2 часа да стегнат.
Малко се притеснявахме дали ще е достатъчно здраво, но се оказа яка работа. Строежът моментално стана място за игра на криеница...и обиталище на дракони.


Захарната арка е част от заниманията в средновековната книжка на "Точица", която ще излезе през септември. Още избираме заглавие :)

2 коментара:

  1. Чудесна идея и изпълнение! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  2. Великолепна е, много ми хареса, ще потърся и книжката като излезе от печат!

    ОтговорИзтриване