вторник, 25 юни 2013 г.

Защо подписах Харта2013Държавата ни е болна, и страната ни с нея.
По-лошото е, че не знаем какво точно й има. Боя се, че ту чакаме „да се стабилизира” от само себе си, ту се уповаваме на всеки нов лекар, ту предписваме лечение напосоки.
Боя се, че поредицата от самозвани „лекари”, призвани да я лекуват, крият диагнозата – или просто си измислят диагнози в собствена изгода. Нищо чудно, че лекарствата действат зле.
Нищо чудно, че състоянието се утежнява, и че заболяванията вече са повече от едно.
Боя се, че тази метафора не струва.
Едно, че е малко банална и второ, че ако ставаше въпрос за наш близък, той отдавна да е умрял.
Държавите обаче не са хора и не умират току-така. Метафората струва само дотолкова, доколкото става въпрос за сложен организъм, който трябва да бъде изследван много внимателно, преди да се правят някакви предписания. И по възможност тези изследвания не трябва да се правят от някой от лекарите, които са го докарали до състояние на агония.
Затова заедно с наши приятели предлагаме да се организират на доброволни начала експертни комисии, които да диагностицират какво не е наред във вероятните „огнища” на проблема – в изборните правила и правилата за осъществяване на политическа дейност, във възможностите за злоупотреба с полицейските и други служби или с управлението на обществените средства и т.н.   Не че другите сектори не са безкрайно важни за усещането, че живеем в жизнеспособно общество.
Диагностиката не е още лечение, грипът не минава с мерене на температурата. Дори не е назначаване на лечение – но е нещо, от което можем да тръгнем. За да не тъпчем на едно място като след предишните протести.
Познавам авторите на Харта13 отдавна и им имам доверие. Вие може да не познавате същите хора или да мислите друго. Това е нормално – докато търсех лекар, при когото да раждам, не намерих човек, за когото да няма и добри, и лоши отзиви. Сами преценете.
Междувременно чета сред последните, присединили се към хартата: инженер, преводач, адвокат, капитан на далечно плаване, архитект, хигиенист, икономист, уличен артист, пенсионер, биолог, спортист, археолог, заварчик, безработен, филолог, касиер, проектант-геодезист, писател, складов работник, предприемач, елтехник, полиграфист, педагог, фотограф, регистратор, счетоводител, лекар, стюардеса, лесовъд, лаборант, одитор, ученик, графичен дизайнер, библиотекар, мениджър, юрист, екскурзовод, актриса, електромонтьор, търговец, интернет предприемач, композитор, психолог, стоматолог, фризьор, политолог, учител. Прекрасни сте.

                          

1 коментар:

  1. Напълно подкрепям вашето мнение, аз се присъединих защото познавам част от подписалите се мои преподаватели, колеги, журналисти и хора които с годините са се доказали като истински професионалисти и родолюбци, хора като мен които се надяват и вярват, че бъдещето на децата ни зависи само от нас, хора които стават прави и слагат ръка на сърцето като чуят химна...

    ОтговорИзтриване