петък, 26 април 2013 г.

Неудържимата Ния на две :)

Да ни е честита!
Все тъй сладки бели да прави :)
А ето и рецептата за торта "Кутузов" (за която кака й настояваше гласовито, след като я беше опитала в "100 гр. сладки". Не я намерих на български, затова я преведох от руски сайтове):
250 гр. масло
1/2 чаша захар
1 чаша брашно, пресято
1 чаша орехи, смлени
ванилия
в руската рецепта пише сода, угасена с оцет, и аз за по-сигурно направих така. Иначе сигурно става и с бакпулвер.

За крема: 2 кофички сметана, захар, орехи




Яйцата се разбиват със захарта. Добавя се медът. Маслото се разтопява леко и също се прибавя. Добавяме ванилията и лъжичка сода и мъничко оцет или лимонов сок (разбъркваме, преди да е шупнало и содата да е угасена). Примесва се брашното. Добавят се орехите. Полученото тесто трябва да бъде много меко, като гъста сметана. Пече се на четири части върху намазана тава (аз за по-сигурно ползвах хартия за печене). Разстила се добре с мокри пръсти.

Пече се 12-15 минути на 180 градуса до златисто. Готовите блатове се изрязват веднага, докато са топли, като използваме за шаблон чиния. След като изстинат, изрезките се смилат на трохи.
Разбиваме сметаната със захарта. Всеки от блатовете се намазва с получения крем и поръсва с орехи. 
По принцип тортата се намазва отгоре със сметановия крем и се наръсва с трохите (можете да използвате лека купичка, за да оставите бял кръг в средата).Тук е украсена с нарязани парчета от сини сливи и едно колело от шоколад, което трябваше да стои изправено като на първата торта, но се оказа, че е невъзможно да устои на слънчевите лъчи в парка :)

А това си е лесната версия на медовика със сини сливи, която хапнахме вкъщи.
Колелото се получи сравнително лесно, шприцовано върху хартия за печене, под която е подпъхната рисунка. След замразяване се отлепя лесно.

Няма коментари:

Публикуване на коментар