понеделник, 22 април 2013 г.

Космическото дърво

славянска митология, направи си сам дърво
Ако помните приказката за тримата братя и златната ябълка (беше любимата на дядо ми и често я чувахме със собствените си имена вместо имената на братята), може би се сещате как героят слиза до Долната земя. Представите за две или най-често три подредени една над друга земи са част от старата славянска космогония, която пък е сродна на космогониите на голяма част от предхристиянска Европа. Обикновено на Средната земя живеят хората, на Горната земя - боговете (а също Слънцето и Луната), на Долната земя - разни чудовища, хали и пр.

В повечето случаи връзката между отделните земи била посредством световното дърво, което растяло в центъра.
Ето как можете да направите заедно с децата опростен модел на тази вселена:
Ще ви трябват:
Дебел картон (ние използвахме кашон),
ножица (с макетен нож е по-лесно, но по-добре родителите да боравят с него, ако детето е по-малко и има опасност да се пореже)
Молив

1. Очертаваме силуета на дърво с дебел ствол. Стараем се всички корени да стигат до долната линия, за да могат да служат за добра опора.
2. Изрязваме дървото по очертанията.
3. Очертаваме изрязаното дърво върху второ парче картон и също го изрязваме. Срязваме едното дърво около 4 см над корените.
4. Правим прорез на цялото дърво от горната част на ствола до средата на ствола. Правим прорез на горната половинка от второто дърво от дънера до средата на ствола.
5. По същия начин срязваме частта с корените - на цялото дърво 2 см отдолу, на другото коренище - 2 см отгоре.
6. Сглобяваме дървото. Добавяме кръгове с по един прорязан радиус за различните "земи".
7. Даваме на децата да го украсят.

1 коментар: