понеделник, 1 април 2013 г.

Преди Цветница

Цветница, или Връбница.
Децата ходят с върбови ореоли, с таткото сядаме да пресметнем колко хора с имена на цветя познаваме, като караме по ботаническата азбука - "Аглика имаме. Азалия? Нямаме. Божура? Защо има Явор, а няма Бряст? Бук? Ей, можехме да кръстим децата...." :)
Въобще чуден празник, само дето малко ми докривява, като видя окършените върбови наръчи, продаващи се по улиците. Някак си... не е точно идеята на пролетта да се разлистиш, за да те ошмулят за жълти стотинки.
Затова потърсих не може ли да се засадят върбови(те) клонки, та Връбница да е хубава и за върбичките. Ами можело :)
Значи чета:
Върбовите резници пускат корени лесно, защото тъканта им съдържа естествен вкореняващ хормон. Могат да се посадят по всяко време на годината в саксия, а навън - в края на зимата или началото на пролетта.
За да вкорените резник, изберете здраво клонче с диаметър 1-2.5 см, дълго 25-35 см. Ако го засадите навън напролет, изберете влажна почва на място, където да пада поне малко сянка през деня. Засадете го така, че над земята да остават две-три пъпки на листенца. Хубаво притиснете почвата около него. След няколко седмици ще започнат да се оформят корени и до есента ще можете да преместите дръвчето на постоянното му място, което в идеалния случай трябва да бъде далеч от основи на сгради и канализационни тръби.
За да засадите резника в саксия, просто забучете клончето в саксийка с влажна пръст и го пресадете навън, щом отмине опасността от замръзване.

Източник: http://www.thriftyfun.com/tf/Gardening/Cuttings/Starting-a-Weeping-Willow-Tree-from-a-Cutting.html

На друго място намерих, че като се засадят повече върбови клонки, от тях могат да се направят интересни структури :)
 Живи върбови огради:

Няма коментари:

Публикуване на коментар