четвъртък, 14 март 2013 г.

Дейнотериум, или палеонтология в центъра на София

Дали малките любители на праисторията знаят, че в центъра на София има мамут?
Е, по-точно казано, братовчед на мамута.
Дейнотериумът в палеонтологическия музей на Софийския университет не само е огромен и прекрасно запазен (да де, скелетът му), но и има извънредно интересна история.
Той е бил открит от.... деца.
Учителят по биология Димитър Ковачев в продължение на три десетилетия водел ученици от местната гимназия на разкопки през ваканцията (други експонати от техните разкопки могат да се намерят в Асеновградския музей по палеонтология). Докато едно лято... попаднали на наистина гигантско откритие.
Дейнотериумът е родствен както на съвременните слонове, така и на изчезналите мастодонти, каквито са например мамутите. Само че е доста по-голям от тях. Освен това бивните му сочат надолу, а не нагоре. Изчезнал е в края на последната "ледена епоха", тоест преди около 11 хиляди години.Не е съвсем ясно как е използвал странните си бивни - може да е ровил в земята за корени и грудки, да е събарял клони или да е свалял кора от дърветата.

дейнотериум
За да стигнете до дейнотериума в Софийския университет, трябва да влезете през входа откъм ул. "Шипка", да завиете надясно по коридора и да стигнете до стълбището на Юридическия факултет. Оттам се качвате до последния етаж (5-и с асансьора и един етаж пеша). Работното време на палеонтологическия музей е 10-12 и 14-16.
фосили

Освен скелета на дейнотериума можете да разгледате останки от други изкопаеми млекопитаещи, както и много любопитна сбирка от още по-стари вкаменелости. Аз особено харесах гигантските амонити с отпечатъци от древни растения, както и отпечатъците от риби и гигантски насекоми.
8 коментара:

 1. Благодаря за полезната информация, това е следващото място, което ще посетим с децата.

  ОтговорИзтриване
 2. Благодаря :)А дали работи в събота?

  ОтговорИзтриване
 3. mnogo e qko.az ve4e hodih 5-6 puti

  ОтговорИзтриване
 4. Работно време в събота?

  ОтговорИзтриване
 5. Много интересно изглежда! Някой има ли информация колко струва входната такса (имам 4 деца :blush:)?

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Мисля, че за деца беше 2 лева, за възрастни 4.

   Изтриване