четвъртък, 14 март 2013 г.

Да играем на... палеонтолози!

Преди няколко дни писахме за страхотния палеонтологически музей в СУ. Тъй като обаче е предназначен най-вече за научна работа, там няма специални лекции за деца. Нищо не пречи обаче да "разгреете" вкъщи.

За деца над 7 години:

Със сигурност сте виждали страхотните комплекти "Dig Your Own Dinosaur", които могат да се намерят в Little Owl и други прекрасни магазини.
Те носят част от откривателското вълнение (и... известно количество прахоляк) у дома, на двора или на балкона - там, където изпратите малкия изследовател с чукче и четчица.

За да не се налага обаче да купувате всичко, можете да продължите играта с домашни средства.


Палеонтологическа находка

Материали:
гипс, вода, пластмасова фигурка

Сложете един пластмасов мамут, динозавър или друга подобна фигурка в пластмасова кутия (напр. за сандвич). Сипете гипса в чаша (до 1/3 от височината) и добавете вода. Разбъркайте добре и изсипете в кутията за сандвич при фигурката. Когато "праисторическата скала" е напълно изсъхнала, можете да я дадете на детето да я изследва.

Ледена епоха

По времето на ледената епоха понякога се запазват не само скелети, но и цели животни - в огромни късове лед. За да си направите демонстрация, вместо гипсова каша налейте вода и пъхнете фигурката във фризера. Извадете след 4-5 часа.

Макаронен фосил

Скелетите, които виждаме в палеонтологическите музеи, се състоят от отделни малки парченца, които трябва да се сглобят като пъзел. Можем да поканим децата да си направят нещо подобно от... парченца макарони (пенне за кокалчетата, широки спагети за ребрата). Залепете с С200 върху картонена подложка и боядисайте със сива акрилна боя.

Няма коментари:

Публикуване на коментар