събота, 23 февруари 2013 г.

Защо сме такива

Докато медиите се присмиват на протестиращите, че не знаели какво искат, че не умеели да се организират, че не познавали тънкости и процедури, че бленували за самоуправление, а не можели на две магарета сено да разделят,
искам да попитам нещо:
Къде в училището, в което сме задължени да изпращаме децата си по пет часа дневно в продължение на години, децата получават някакво социално образование?
В кой момент училището ги учи да живеят заедно, да решават конфликти, да спорят аргументирано, да познават принципите, на които следва да стъпва една правова държава?
Моралните принципи, извинете.
Защото ако за възрастните тази дума е срамна едва ли не, то децата живо се интересуват кое е честно, кое е справедливо, кое е добро.
Ние замотаваме тяхната жажда за справедливост с думите, че са малки и не разбират. И не им обясняваме.

Кога и къде в задължителната програма, която има претенциите да социализира децата (нали затова ги искат от четиригодишни!) се дискутират социални въпроси? Като може ли един закон да бъде несправедлив, като по какъв точно начин правата ни произтичат от задълженията, като какво може да се направи, за да не властва юмручното право, правото на най-силния?

Не е в "Човекът и обществото", защото там година след година се учи едно и също (учебникът за четвърти клас дословно повтаря учебника за трети и съдържа само най-общи географски и исторически данни, плюс малко реклама на бетонните курорти). Не е в час на класния, защото тези часове са изцяло окупирани от "Безопасност на движението". Не е по литература, защото за съжаление този предмет се лашка между задачата да ограмоти децата, да ги научи да говорят и пишат, и традиционно вменяваното му патриотично възпитание, което рядко тече диалогично (а децата често са санкционирани за изказването на лично мнение).
Кога?


---
Социалното образование не е въпрос на елитарна приумица. То е наше право, право на децата ни. За да не им кажат и на тях утре: "Вие сте некомпетентни да изказвате мнение за управлението на страната си, вие не разбирате, я кажете по едно "всички са маскари" и се прибирайте по домовете си".

8 коментара:

 1. Поздравления ,напълно подкрепям казаното,изпращам абитуриенти,"социално неподготвени",на които се опитвам да помогна доколкото мога,с лични примери и разговори на всякакви теми,но не е достатъчно...!

  ОтговорИзтриване
 2. Напълно подкрепям написаното!

  ОтговорИзтриване
 3. Нещо в тази насока писах в края на миналата година:
  http://psychologyworkshop.blogspot.com/2012/12/obrazovanie-promeni.html

  ОтговорИзтриване
 4. Освен да подкрепя публикацията, се обаждам по чисто технически въпрос. Добре е да се пипне нещо в настройките, защото в момента, при споделяне на публикацията във фейсбук, под заглавието се изписва първия коментар и се получава безсмислица. Редно е да е част от статията.
  Билката

  ОтговорИзтриване
 5. Здравейте, За съжаление тази тема е значително по-сложна от просто смяна на учебната програма. Тук става дума, че един мислещ човек се възпитава с много повече личен ангажимент. Малко повече съм се опитал да обясня в статиите тук, въпреки че признавам, че ми се иска да имах повече време да пиша на български по темата: http://mapto-on.blogspot.co.uk/search/label/образование

  ОтговорИзтриване
 6. Да се възпита Човек е нужно участието не само на училището. Нужно е базово домашно възпитание. Колкото и де е велик един учител, колкото точни и изчерпателни да са учебните програми, нищо, абсолютно нищо не може да замени възпитаните от семейството ценности. Бедата у нас е, че семейството е абдикирало от възпитанието на децата. Още по татово време когато някой направеше нещо нередно го питаха: "Така ли ви учат в училище?" А днес за всичко е виновен учителят. Просто защото така е най-лесно. А след време изобщо няма да има на кого да се сърдим. Сегашните учители един по един си отиват. По различни причини. А млади не идват. По много причини.
  Време е да се замисли!

  ОтговорИзтриване
 7. https://docs.google.com/file/d/0BxL3RaUmufU9MjZkNDZiNDEtOTFmOC00MzFhLWEzYWMtYWY3MTViNzZhYWUz/edit


  http://www.moetodete.bg/razvitie-8589/valdorfskata-pedagogika.html

  ОтговорИзтриване