неделя, 20 януари 2013 г.

Направи си сам... римска мозайкаВсеки път, когато разгърна учебника по "Човекът и обществото" на дъщеря си, се натъжавам. Мисля, че е обидно към децата да учат готови формулировки, които да не им помагат да си представят нито историята на страната си, нито различните лица на Родопите, Добруджа или Видин, да речем. Да не говорим за урока "Културно развитие на България", обиден за всяко от наблъсканите в него имена... които би трябвало да бъдат чути, видени, усетени... а не наизустявани. И съм твърдо убедена, че не е редно да казваме на децата какво да изпитват. Нито гордостта. Нито срама. Нито удоволствието. Ако можем, нека им помогнем го почувстват, ще го почувстват. Иначе най-много да излъжат. Ето например тази римска мозайка от Сердика, открита наскоро, може и да не говори нищо на децата (доскоро не биха им я показали, защото римското наследство не се ценеше през осемдесетте).

Струва ми се, че би било различно, ако можехме да си представим една история на "топлото" и "студеното" по нашите земи, на подовото отопление в богатите римски домове, където подобни мозайки се затопляли от специални пещи, които нагрявали циркулиращия под тях въздух, и студените многоетажни жилища на бедните, където не можело да се говори нито за отопление, нито за подобни украси. А ето и едно домашно занимание, което показва нагледно колко труд и майсторство са изисквали тези мозайки. Е, ние нямаме мраморни камъчета - tessarae, но пък разполагаме с акрилни бои и бързосъхнеща глина. Предлагах на Ането да направи някоя по-детска картинка - птиче, риба и т.н., но тя си избра тази геометрична плочка. Всъщност моделът е от Западната порта на Сердика.Резултатите не са съвършени, но пък колко майстори на мозайките са работили, докато малките им сестри са се опитвали да изядат парченцата, а?

7 коментара:

 1. Чудесна работа, в училище никога не съм харесвала историята точно заради липсата на фантазия и заради това усещане за отдалеченост. Прекрасен ден и много нови творчески идеи. Ива

  ОтговорИзтриване
 2. Чудесна идея, а и изпълнението си го бива - поздравявам Точица, Ането и малката сестричка-помощничка също :) И мен направо ме засърбяха ръцете да подготвя подобна задача за децата в моята работилничка!

  ОтговорИзтриване
 3. Много оригинално наистина!Поздравления за мозайката!Ще хвана моите малчугани да си спретнем една мозайка!Чао и успехи!

  ОтговорИзтриване
 4. Поздравления , чудесна идея ! Аз се замислих дали няма да е интересно ако се приложи в нещо кулинарно. Като цяло само не разбрах от какво я изработи самата мозайка?

  ОтговорИзтриване
 5. Много интересно!
  А с какво лепихте тези плочки?

  ОтговорИзтриване
 6. С гипс. Обаче следващия път ще пробвам да сложа малко С200 в гипса -една-две паднаха впоследствие.

  ОтговорИзтриване