събота, 1 декември 2012 г.

Детската площадка на моите мечти

В сряда, в рамките на Софийската архитектурна седмица, присъствах на работилница, в която децата трябваше да направят макет на детска площадка - с помощта на студенти по архитектура, които да им помагат да си осъществят представите.

Архитектурата по принцип ми е стара страст, а тук особеното беше, че децата трябваше не просто да направят красиви и интересни макети, а да се поставят едновременно в две роли - на създателя и на потребителя, да мислят за нуждите и да търсят решения.

Организаторите явно добре бяха преценили това и затова бяха обърнали специално внимание на психологическата страна на въпроса - работилницата започна с игра, в която двама души допират ръце горе, образувайки "къща", в която трети човек трябва да се приюти. После се разменят (смяна на къщите) или разпадат (при сигнал "земетресение"). Прекрасното в тази игра е, че позволява на хората да осъществят допир (макар и с върховете на пръстите, тоест без да навлизат един другиму в личното пространство) и да внуши идеята, че къщите се правят от хора и за хора.

Поздравления за водещия Георги Станков и неговите колеги от Турция! Мисля, че идеята е чудесна - и би било интересно да се приложи в различни сфери.

3 коментара: