четвъртък, 6 декември 2012 г.

"Насилие и ненасилие" пътува към учители в страната

Ей така изглежда част от купчината книги, която изпратихме на 97 учители от цялата страна.
Първите 30 изпратихме ние, а останалите 67 от тях бяха специално закупени от служители на БНП Париба - България, които поискаха книгата да достигне до колкото се може повече желаещи учители. Тук е мястото да кажа, че дължим качественото отпечатване на книгата на фондация "Париба", която подкрепи безусловно проекта от самото начало. А благодарение на личната ангажираност на служителите на банката книгата пътува за с. Пирне, гр. Костенец, с. Дончево, гр. Попово, гр. Нови Пазар, с. Писарево, до Враца, Полски Тръмбеш, Нова Загора, Мездра, Крън, Тутракан, Алфатар, Троян, Монтана, Смолян, с. Сталийска махала, Шабла, Айтос, с. Средногорци, с. Лудогорци и още много... Сърдечни благодарности на прекрасния екип на "Париба" и на неговия двигател Благовеста Кенарова!

Ето част от реакциите на учителите:
...
Здравейте! Всички имаме будни деца, които искат нещата да се случват веднага и както те желаят.Знаят какво е толерантност, но трудно се въздържат, Спорове възникват непрекъснато, а родителите вярват само и единствено на собственото си дете. Със сигурност ще  разгледаме с колегите книгата и  ще черпим идеи за работата си.
...

И аз съм с първокласници. Когато започна нов випуск си мисля, че ще мога да овладея безконечните спорове и боричкания. Казвам си: " Колко класове са останали зад гърба ми, този път, ще се справя." Но...уви!  Разправиите и спорвете са всеки ден, по много пъти. И не само това, появиха се и проблеми с деца от друго естество. Причините са много, няма смисъл да ги изброяваме. Моите наблюдения са, че някои родители не могат да подготвят децата си за предстоящите взаимоотношенията  в училище. Други пък не знаят как. Ако получа книгата, бих я разгледала не само с децата, но и с родителите.. Заинтригувахте ме и се надявам  да ми е от полза.

....
Темата за насилието в съвременното ни училище е много наболяла, за съжаление. От ден на ден, от година на година насилието и тормозът над и между децата се увеличава и не му се вижда края. С очите си виждам такава страшна агресия в първокласници, че просто се изумявам докъде може да се стигне.
....
Темата е много актуална и наболяла, затова Вашето предложение предизвика интерес сред колегите. Работя, като възпитател в полуинтернатна група в първи клас и съм поставила на специално внимание в плана си работа с децата темата за агресията и тормоза. Такива теми за разглеждане са заложени в училищните планове и плановете на класните ръководители. 

2 коментара:

  1. И аз се интересувам от книжката. Само от сайта ли може да се поръча? Предварително благодаря за информацията.

    ОтговорИзтриване
  2. Здравейте, може и по мейла, разбира се. Пишете ни на "tochitza@gmail.com".

    ОтговорИзтриване