сряда, 5 декември 2012 г.

Панаирът на книгата в НДК


Не, панаирът на книгата не може и не трябва да се провежда в НДК.
Защото изборът на мястото е не само удобство.
Той е избор на позиция.
По силата на историята си и на пълната си, безкритична дашност НДК няма нищо общо с културата - поне с идеята, че културата е нещо повече от съвкупност от битови привички.
Няма критерий, който да определи, че в дом на културата не бива да се продават гащи.
Или че не е място за чалга концерти. Извинете, звучи абсурдно човек да е "против" някоя музика, но това е полупорно.
Един дом на културата би трябвало да предполага представа за това що е култура. Когато няма, всъщност поместването на едно събитие там петни събитието.
Ако Панаирът на книгата продължи да се случва в НДК, това ще означава, че българската книжна индустрия няма нито сили да преодолее собствената си инерция, нито граница на търпимостта. Че е склонна да продължи да се помества на грозно място в съседство с концерт на Пайнер. Уж на празника си. Извинявайте, но за детски рожден ден подбираме мястото далеч по-внимателно.
И вижте как влияе духът на мястото на духа на панаира. Защото функцияга на един панаир не е само да продава, а да събере отделно случващите се неща в общ празник, който да ти се прииска да си отнесеш вкъщи. Пример за подобно събитие беше Блум Базар - изпипан и като подбор на мястото, и като подбор на участниците, въобще нещо, на което ти се иска да се помотаеш по-дълго, независимо ще си купиш ли нещо - може нищо дори да не купиш, но ще запомниш всеки от участниците, отношението ти към техните продукти става лично, емоционално, може след половин година да ти потрябват, но ще ги издириш специално, защото ги свързваш с радост.
 Така ли си тръгвате от Панаир на книгата в НДК?

А иначе там има много отделни книги, които сами по себе си са празник. Но това се разбира после.
Снимка Райчо Станев. Снимки от Блум Базар можете да разгледате тук. Не виждам причини АБК да не потърси алтернативно място като Бетахаус (или подобно, но по-голямо), а ако не - защо пък да няма алтернативен панаир.

Петя Кокудева ми подсказа този чуден пример за осмисляне на панаирното пространство в Болоня.

2 коментара:

  1. Людмила Димова5 декември 2012 г., 10:19

    Дали ако потърси по-лукзосно място от НДК, Панаирът на книгата ще се промени? Едва ли. Първо трябва да се променят нагласите и целите, върху които се фокусира АБК - от стимулиране на желанието да купиш и притежаваш книга към нагласата да споделиш книга и към радостта от четенето. Но това са дългосрочни стратегии, няма време за тях в предколедното пазаруване.

    ОтговорИзтриване
  2. Не по-луксозно, напротив. С повече интегритет, да.

    ОтговорИзтриване