понеделник, 5 ноември 2012 г.

Децата и българската история

Знаете ли за какво си говорят историците на конференции по средновековна история?
Говорят си дали намерените в Преслав шахматни фигурки са от кръглия, византийски шах, или пък прабългарите са пренесли квадратната шахматна дъска направо от Изтока, заедно с тогавашно подобие на таблата.

Говорят си какво са чели за удоволствие средновековните хора (когато са можели да четат), къде човек е можел да се изкъпе подобаващо или как се е правело мастило от шикалки.
Ако надникнете в научните томове и годишниците от конференциите, ще откриете, че по пътищата на Средновековна България можели да се срещнат хора с коренно различни представи за света - от платоновата сфера, достигнала до нас през "Шестоднев", през света-сандък на Козма Индикоплевс или екзотичната представа за свят от много пластове (вода, китове, огнена река, желязно дърво и пр.) от полуапокрифния "Разумник".

През последните няколко месеца четохме усърдно тази литература, за да съберем материал за книга, която да представи всички тези неща в достъпен и забавен за децата стил - с много картинки, със занимания, които стъпка по стъпка да ги потопят в средновековния свят и, забавлявайки ги, да въздействат върху въображението им. Защото вярваме, че науката не е дати и готови формулировки, които се наизустяват в час. И че няма нищо по-увлекателно от истинското знание.


Убедени сме в смисъла и стойността на този проект, затова не искаме да го правим как да е, искаме да поканим най-добрите художници и да направим красиво, голямо издание с твърди корици. Понастоящем обаче не разполагаме със средства за подобно вложение, така че търсим всякакви възможности за финансиране. Ако имате идеи, ще се радвам да ги споделите!

9 коментара:

 1. Страхотна идея! Пожелавам ви шеметен успех!

  ОтговорИзтриване
 2. До Didly Doodley - ние сме издателство "Точица", разбира се.

  ОтговорИзтриване
 3. Здравейте, порастнали и подрастващи Точици!
  От все сърце ви желая успех в това начинание, защото историята, каквато се преподава в училище, е представена сухо, скучно, сякаш никога не се е случвала. Няма как да се очаква децата да я изучат и запомнят.
  Ако решите да приемате скромни подпомагания за проекта - съм готова да се включа с най-голямо желание.

  Елена

  ОтговорИзтриване
 4. Страхотна идея!
  Относно идеите за финансиране, ето един нов български проект, който много напомня Kickstarter:
  http://www.zabulgaria.org/
  Може би ще ви е полезен.
  Успех!

  ОтговорИзтриване
 5. Не разбрах съвсем точно каква е идеята ви. За каква възрастова група ще бъде книгата, на какво по-конкретно от българската история ще е посветена, разкази в картинки ли ще представлява или учебно помагало?

  ОтговорИзтриване
 6. Бадамба: За деца от 7 до 12 г., ще се отнася конкретно до средновековието по нашите земи и няма да бъде учебник, а научно-популярна книга със занимания.
  Благодаря за хубавите думи и идеите, споделени по-горе!

  ОтговорИзтриване
 7. Звучи по моята част :-) Не мога да ви помогна с финансиране, но се занимавам от доста време със средновековието по нашите земи, както можете да видите от сайта ми - http://badamba.info/
  Ако сметнете, че ви е нужна помощта ми, пишете ми!

  ОтговорИзтриване