неделя, 4 ноември 2012 г.

Господин Папийон

Днес моята приятелка Ани подари на малката си съименничка ей тази чудна книжка за мосю Шен.
Авторът се е оставил да го носи шушненето на буквата "Ш", докато остава героя си да си избира chapeau, chemise, chausettes et chaussures (шапка, риза, чорапи и обуща), качва го на гърба на chevre, chameau et cheval (коза, камила и кон) и го праща да chercher d'or в земите на апахите.

Въодушевени от идеята, по пътя към къщи измислихме следната история за господин Папийон и приятелката му Пенелопа. Предимно по-голямото подрастващо я писа, а ние с по-малкото подсказвахме. Ето как:Господин Папийон
е претенциозен в избора на папийонка, палто, пуловер и панталони, но понякога предпочита да се подвизава по пижама и пантофи.
Има пет папагала с петнисти пера и приятна перушина. Пие пунш и пирува с пиле, пица с пеперони и пълнени пиперки.  Не понася пънк, а си пуска Паганини. Препрочита поезията на Пушкин и прозата на Пруст.Понякога приятелите му пеят, а господин Папийон им приглася на пиколо. Плажува на Пиренеите. Подозира приемите в претенциозност, предпочита парковете. Пише писма само по принуда.
Приятелката му Пенелопа носи плисирани поли и пухкави пуловери. Притежава пудел и пекинез с петчленно потомство.
Папийон и Пенелопа а планират пътуване.
- Какво предпочиташ? – пита Пенелопа. – Прага, Пуерто Рико, Перу, Патагония?
-          Провери къде предлагат пържени питки – позамисля се господин Папилон.
Правят проучване и отпътуват за Прага. Господин Папийон плюска пържени питки с пармезан, а Пенелопа предоставя прилични парични приходи на пражките продавачи. Провидението им помага – печалба от покер им позволява да продължат престоя си.
Последващи постъпления позволяват на Пенелопа да покани племенниците си да я посетят в плантацията им в Перу. В предната половина на просторната плантация за патладжани има плувен басейн. Кравите дават пармезан. После г-н Папийон е поканен за почетен председател на преуспяващо производство, а Пенелопа постига приказните си представи.

Подозирам, че ще пробвате нещо подобно. Посочете с пръст произволна буква от азбуката и продължете. Примерно:

Господин Гук гаврътна горчивия грог...

1 коментар:

  1. Пише писма само по принуда.= Пише писма предимно по принуда :)
    ..
    Непременно ще пробвам с някоя буква :)

    ОтговорИзтриване