петък, 16 ноември 2012 г.

Пристигна!
Първата книга от прекрасната френска поредица "Философски закуски" вече може да бъде намерена и на български език.

Безкрайно много искахме да издадем тези книжки, защото в тях важните въпроси - за радостта и тъгата, за справедливостта и несправедливостта, за любовта и приятелството, за уважението, работата, знанието и незнанието, се разискват задълбочено и внимателно, с обич към детето и със съпричастие към неговия свят.
Освен това са много смешни :)

Книгата за насилието примерно почва с лудо боричкане между едно момченце и неговия татко - боричкане, което доставя безкрайно удоволствие... защото всеки е сигурен, че другият няма да го нарани. Или... таткото, който има хиляди причини да извърти шамар на сина си (уволнили са го от работа, Зидан е изпуснал чисто положение, а сега и тази двойка...), но никоя от тях не е добра.
Или... можем ли да минем без насилие, ако продавачката в пекарната продава на децата само стари кифлички, защото ги смята за втора ръка клиенти.

Книгата няма да даде точни инструкции какво да правим, ако детето ни го пердашат в училищния двор. Защото точна рецепта няма - ако отвърне с насилие, ще продължи цикъла, ако си трае - тормозът ще продължи.
Не би могло да има отговор, защото насилието не е въпрос, който може да реши отделният родител само за своето дете. То е тема, която трябва да се обсъжда с целия клас, максимално свободно и равнопоставено, за да могат колкото се може повече деца да се почувстват ангажирани да намерят решение.

Книжките от поредицата приканват да направим точно това - да ги използваме като основа за разговор, за обмяна на мнения. На края на всяка книжка има съвети за провеждането на дискусия и място, на което детето да запише собствените си разсъждения.

Благодарим на Фондация Париба-България за подкрепата!

2 коментара:

 1. Чудесна новина!

  А как можем да се сдобием с книжката.
  Опитах се през сайта на Издателството да си поръчам, но за съжаление има само опция с куриер, което не ми е изгодно.

  Диана

  ОтговорИзтриване
 2. Здравейте,
  не, не е само с куриер - пишете ни и можем да я пратим по пощата (за наша сметка), а Вие да преведете парите по банков път или с пощенски запис.
  Поздрави!

  ОтговорИзтриване