сряда, 31 октомври 2012 г.

Хелоуин

Ако трябва да сме честни, въобще не празнувахме Сирни Заговезни, преди да се появи задочната конкуренция с Хелоуин. Макар че с удоволствие правих кукерска маска от боб и вълна в трети клас, за пръв път видях кукер на живо преди две години в Перник.

Ако трябва да съм честна, кукерите ми харесват повече, защото са - ха - от природни материали, каквито любителите на уеб занаятчийството като мен няма да се престрашат да използват: кози рога, anyone? Овнешки? Традицията е онова, което не ни стиска да продължим.

За сведение на родолюбивите обаче Хелоуин ще продължи да се празнува по-масово от Сирни Заговезни - защото се поддава на повелята да продава, защото маските могат да се произвеждат в големи количества в Китай (не че мартениците не могат) и да пълнят магазините, отлагайки коледната истерия с още малко.
Искаме ли такова масово празнуване на традиционните ни празници? С made in China кукерски маски от изкуствени кожи и муцуни?  С накачени хлопатари по коланите на продавачите? Е това вече е страшно.
Има и друга причина за неговата популярност - Хелоуин е несериозен, той е повод за карнавал, на който няма опасност да се окажеш единственият костюмиран :) Освен това е незадължителен - участвай, ако щеш. Защо пък не - с кукерска маска?
Няма коментари:

Публикуване на коментар