вторник, 23 октомври 2012 г.

Сладко, солено

Aubergine, pepper and tomato puree
quince jam
За първи път правя някаква зимнина - винаги ми се е струвало някак... бабешко. Обаче чувството се оказа страхотно - създава някаква топла връзка между сезоните, споява времето. И тъй като не можах да устоя на малко ексцентрика, изпробвах рецептата за сладко от тиквички, която намерих в сайта на bbcgoodfood. С идеята ако не стане, така де, да го хвърля, преди да са ме усетили домашните. Обаче, честно казано, много ми хареса. Въобще не се познава от какво е - най-много в него личи лимонът. Трябват колкото тиквички, толкова и захар. Около един лимон на кг тиквички, джинджифил (то пише пресен, но аз го правих с такъв на прах и също стана). Тиквичките се белят и режат на кубчета, слагат се да се задушат в голяма тенжера, като лимоните се изцеждат и сокът им се добавя в тенджерата. Корите се настъргват и също се слагат, а останалото се слага в муселинова торбичка (така пишеше, разбира се, че и марля става) заедно със семките и също се прибавя вътре. Тогава добавяме и джинджифила. Като станат прозрачни тиквичките, добавяме захарта и варим до сгъстяване (като капне капка върху студена чинийка за кафе, да не се разлива). Затваря се в чисти, сухи бурканчета. Не пишеше да се стерилизира, но аз ги изварих за всеки случай 5 минути.

Няма коментари:

Публикуване на коментар