петък, 10 август 2012 г.

Галет със сливи

Това е една от рецептите, в които несъвършенството е предимство. Ако паят пристига на трапезата наконтен, с плисирана яка и колосана коричка, то галетът е селският му братовчед, който мляска и се бърше в покривката. Не се заблуждавайте - това е част от ролята му. Сценичната простодушност на неравната коричка служи, за да открои вкуса, да подчертае природата на завития в нея плод. Галетът е цар, загърнат в ямурлук, и неговият бляскав монолог не понася къдрички. Особено го препоръчвам в съчетание със сливите или друг плод с характер.


Две чаши и половина брашно
Чаша масло (около пакетче)
Чаша захар
Четвърт чаша ледена вода
Галета
Сливи
Захар
Канела

Брашното, маслото и захарта се смесват, докато станат на трохи, които се слепват при стискане. Нека постоят в хладилника един час, а после добавете водата. Разточва се върху хартия за печене, върху която е наръсена галета. Става трудно, може да се получат дупки, но кръпките, накъсани от края и залепени върху тях, с нищо няма да отнемат от качествата на сладкиша. Когато получите що-годе цялостна плоска повърхност, пренасяте в малка тавичка, нарязвате сливите, смесвате ги със захар и канела и ги слагате по средата. После ги "завивате" по краищата и печете на силна фурна.

1 коментар:

  1. Определено е "селски" сладкиш :) Груб и недодялан, но пък тооолкова вкусен, ммммм... Аз го обожавам с праскови, но непременно ще тествам и със сини сливи.

    ОтговорИзтриване