събота, 25 август 2012 г.

Музеят на мозайките в Девня

За разлика от музея на мозайките в Истанбул тук всичко е намерено и изложено на място, in situ, има страхотно изображение на Медуза, чудна мозайка на Зевс и Антиопа в, хм, венериума, изображения на лъвове и дръвчета, та дори едни умилителни римски сандали. И надпис на надгробна стела, говорещ от името на погребания гладиатор. Иначе на мястото на Девня някога е бил Марцианополис - римски град, построен от император Траян и наречен на сестра му. С канализация, пътища, пресичащи се под прав ъгъл, градски съвет и народно събрание. Град, в който очевидно - съдейки по запазените предмети - хората са обичали благовонните масла и играта на зарчета. Опустошен от готите, окончателно изоставен след нашествие на авари и славяни.
Страхотно място, жалко, че няма разгласа - и че не може да получи пари дори за покриване на мозайките със защитен лак. След десетилетия немара София се сети за римското си наследство, за да се бори за европейска столица на културата. А римското наследство извън София ще продължи ли никого да не интересува? Разкошни неща, при това без да ходите до Истанбул.

2 коментара:

  1. Възхитена съм от публикацията!

    ОтговорИзтриване
  2. Като дете попаднах на едно такова местенце с изложени мозайки. За съжаление съм била малка и нямам представа къде е било. Но си спомням самите мозайки, как ме хипнотизираха и оставиха в мен своя отпечатък, как се чудех на направата им и търпението с което са редени. Дори само в този смисъл, да не говорим от гледна точка на запазване на историческото наследство, опазването на тези богатства би трябвало да е приоритетна задача.
    Силно се надявам Девин да има късмет, да се намерят средства и желание, и мозайките да се запазят и за нашите деца!

    ОтговорИзтриване