събота, 21 юли 2012 г.

Лятна академия по рисуване


От първи август Националната художествена академия организира курсове по рисуване за деца. Това се случва за трета поредна година, но ние все го пропускаме, защото точно през август не сме в София. И сега май няма да бъдем, но ще се опитаме да отидем поне няколко дена, защото заниманията звучат много обещаващо.
Харесва ми, че са разпределени в четири тематични модула - основни принципи (композиция, рисуване от натура и пр.), експериментални (освен опити с различни техники, каквито има на доста места, са описани и някакви игри с рисуване - ето това вече наистина ме заинтригува), пленери и посещения на музеи и галерии. Жалко, че няма програма по дни и часове, за да може човек да подбере точно какво би му харесало.
Иначе, ако децата ви са тук целия август, сигурно би било готино да ходят на целия курс.

Защото в училище, както вече писах, упорито не им преподават дори азбуката на изобразителното изкуство - сякаш по силата на някакво странно суеверие се боят да не ги увредят. Да, наистина децата по принцип рисуват изразително и интересно, и много зрели художници им се възхищават и ги имитират - само че в началния курс самите те искат да се научат и на техниката на "големите" и когато не успеят, се отчайват и спират въобще да се занимават с това.

Няма коментари:

Публикуване на коментар