вторник, 17 юли 2012 г.

Не мога да не се похваля :)

Последната рисунка на Ането, 9г. :)

Не знам защо в училище не се учи рисуване. Тоест има такива часове, но в тях обичайно само се задава тема - "Морско дъно", "Есенен пейзаж", "Баба Марта" и пр. Или най-много на децата им се казва да донесат определен материал (максимум водни бои) и да работят с него. Не им се показва как. Не се учат на основни елементи на композиция, съчетаване на цветовете, дори на елементарна техника за работа със съответния материал (пр. "ако не искаш да ти протече боята и да се смеси със съседната част от рисунката, работи в другия край, докато изсъхне, и после се върни да довършиш"). Тези неща не са нито сложни, нито някакво тайно познание. Защо трябва часовете по рисуване да са проформа, а който иска, да ходи на курсове по рисуване допълнително?

Аналогично с часовете по музика. Три години никой не преподаде на децата нотите, т.е. азбуката на музиката. Навсякъде ли е така?
Лятото започва да се превръща в период за лежерен хоумскуулинг между морето и топката.

1 коментар:

  1. Браво на Ането! Рисунката е страхотна.
    И аз имам дете почти на тази възраст, и моите наблюдения са същите, дори по-лошо - индивидуалностите при децата се мачкат в стремеж да се получи хомогенна смес от ученици, които са по-лесни за манипулиране...Жалко! И наистина лятото е период, в който децата вместо да почиват трябва да "хоумскуулинг" с родителите.

    ОтговорИзтриване