петък, 20 юли 2012 г.

между редовете

Бях се зарекла да не пиша повече тук на политически теми, поне известно време, опитвам се да пазя това място за деца, да не му позволявам да обрасне с гняв, иска ми се да бъде градина, сеч има навсякъде.
И не успявам.
Трудно ми е след случилото се в Бургас да пусна инструкции как да си направим гигантски тебешири, кои игри в жегите разхлаждат най-добре или да описвам забавните думи-"саморасляци" на второто дете.
Не е лесно да се преструваш, че светът, в който се случва всичко това, не е страшен. И че можем да си позволим да го пренебрегваме.
Градините не съществуват в нищото. Те са подвластни на дъжда, на сушата, на пожарите, на немарата, могат да бъдат крехки, разградени, а могат и да се обезсмислят, ако допускаме в тях само някои типове хора.
И все пак няма друго средство срещу смъртта освен живота.

Затова въпреки всичко ще кажа, че вчера Ния каза първото си изречение ("Нийка панна" (Нийка падна), че децата в Докторската градина се заливат от смях, докато се замерят с пълни наполовина балони с вода, че мълча и не измислям занимания на Ането, защото на девет години децата си поставят сами по-интересни и трудни задачи, отколкото допусках, че днес е рожденият ден на Грегор Мендел, августински монах, който отглеждал грах и пчели в манастирската градина и така открил гените - онези частици в нас, които носят живота отвъд неговия привиден край.

Нямаме друг избор, освен да се опитаме да пазим това, което имаме. И да го култивираме, за да се разраства малко по малко.

6 коментара:

 1. Зори, отново хубав и смислен текст. Благодаря.

  ОтговорИзтриване
 2. Мисля, че с децата може и е хубаво да се говори за политически теми, които са важни за родителите и за обществото. Една от любимите ми детски книжки, които правят това по един необикновено прост, но в същото време разтърсващ начин е Съчинението на Антонио Скармета. http://www.amazon.com/Composition-Antonio-Skarmeta/dp/0888993900 Кой знае дали някой ден би било написано нещо такова на български, за български политически събития. Но дали родителите и бабите биха го купували...

  ОтговорИзтриване
 3. О, книгата изглежда прекрасна, Ели, ще си я поръчам. Аз си мислех ей тази да издадем някой ден:http://www.amazon.com/Wall-Growing-Behind-Curtain-Caldecott/dp/0374347018/ref=sr_1_1?s=books&ie=UTF8&qid=1342987881&sr=1-1&keywords=the+wall+czech
  Но може и "Съчинението", фокусът ми се струва по-общочовешки. Трябва да я видя на живо, де. Но не мисля, че е нужно да бъде за български политически събития. По-скоро са принципни въпросите.

  ОтговорИзтриване
 4. Ели, има детска книга за български политически събития, за преименуването на турците, но не знам дали е издавана в България. Ето тази е.
  http://www.amazon.com/Name-Was-Hussein-Hristo-Kyuchukov/dp/1563979640/ref=sr_1_1?s=books&ie=UTF8&qid=1342991106&sr=1-1&keywords=my+name+is+hussein

  ОтговорИзтриване
 5. Анонимен, благодаря за подсещането! Знам я тази книжка за Хюсеин - наистина е чудесна,но мисля, че не е излизала на български. Показателно е, че е излязла в САЩ обаче, за разликите в обществените очаквания каква е ролята на книжкитe в живота на детето. Дали ca нещо, което да му помогне да разбере живота и намери своето място в него или ca просто инструмент за ограмотяване и тясно национално индоктриниране. Дано да бъде преведена тази книжка на български (между другото, авторът й е чест гост в Либерален Преглед), но оттам дали ще бъде използвана в училище, където има задължителна христоматия и всеки въпрос може да има само един отговор, или ще си я купят родителите, които рядко занимават децата си с чужди проблеми, за това съм много тъжно скептична...

  Зори, книжката за Стената е страхотна идея!

  ОтговорИзтриване
 6. Ето и френски пример в тази посока:
  http://www.bedetheque.com/serie-17798-BD-Vero-en-mai.html

  Една от любимите книжки на сина ми. Събитията от 68-ма през погледа на едно дете. Информация за духа и бита на епохата, поднесена в кратък текст и много илюстрации само на 40 страници. Ако някой проявява интерес, мога да му я заема - заслужава си!

  ОтговорИзтриване