събота, 7 юли 2012 г.

Корона от полски цветя

 Когато бях малка, най-популярни бяха венчетата от радика, или "жълтурчета". Жълтурчетата имат предимството да се намират из целия град, така че в техния случай венчето е по-скоро от "градски", отколкото от полски цветя. За да го свием, използваме дръжката на едно цвете за основа и връзваме следващото върху него ето така:

След това използваме дръжките на първите две цветя за основа и т.н. Когато някоя от първите дръжки свърши, вече има достатъчно други, за да може венчето да продължи.

Когато стигне нужната дължина, събирате краищата и продължавате да плетете върху вече сплетеното венче. Така става много по-здраво, отколкото ако само го вържете с дръжката на едно цвете.


В Русия и северните страни са популярни и по-обемни венци, истински корони от цветя. За да си направите такава, всяко цвете се завързва не близо до цвета, а на известно разстояние от него, ето така:

 Естествено, за такъв букет са подходящи не жълтурчета, а някакви цветя с по-дълги дръжки. Тук сме използвали синя жлъчка, но вероятно с комбинация от цветя и листа (а защо не и някакви треви) ще е още по-хубаво.
1 коментар: