неделя, 1 юли 2012 г.

Лично и публично

Парад. Шествие. Някога се наричаше "манифестация". "Манифестация" идва от "manifest", значи проява на нещо, което до този момент е било скрито.
Когато човек или група хора дълго време обмислят някаква идея, тя е скрита в тях, но въпреки това съществува. Решат ли да я покажат пред другите, пишат манифест. Обявяват я значи.
Обратното на manifest е latent. Скрит, подмолен, още непроявен.

В нашето общество общо взето всичко е на показ. Интимното е в близък план, широк кадър. Когато загинат деца, позволяваме на камерите да надзъртат в лицата на родителите им. Не търпим дистанция даже колкото да си говорим в учтива форма с непознати. Продавачката нахлува в пробната, за да ме информира как ми стои банският. Всяко изказване с лек уклон към благопристойност се посреща на нож от радетелите на здравословното порно.

Според моите старомодни представи човешкото достойнство включва правото на лично пространство, на избор какво да проявиш и какво да обмисляш в спокойствието на ума си.
Това право е особено важно, когато става въпрос за идеи и чувства.

Но този избор е личен.
Когато една група хора се опитва да наложи на друга да не дава външна проява на чувствата и предпочитанията си, това не е просто двоен стандарт. Не е просто нечестно. Става въпрос за създаване на една лъжа, според която светът е еднороден. Тя е и опит светът да бъде направен принудително по-еднороден чрез закриване на част от опциите. Това е манифест от друг порядък - опитът да наложим фантазията си за един свят, в който всички ще са като нас, на реалния шарен свят навън.
Затова е кофти да не искаш другите да си... личат. И затова някакви хора вчера са избрали да проявят публично нещо лично. Като предпочитанията си кого да обичат.


4 коментара:

  1. По дяволите, толкова много обичам да те чета! :*

    ОтговорИзтриване
  2. Много хубава статия, благодаря Точице :) Имам само една малка бележка. Не мисля, че използването на думата "предпочитания" е уместно, защото внушава идеята, че сексуалната ориентация е нещо, което предпочиташ. Така, както не мога да предпочета да имам зелени очи, вместо кафеви, не мога и да предпочета да се влюбвам в хора от срещуположния пол :) Това просто е част от мен и единственото, което мога да предпочета, е да го показвам или не.

    ОтговорИзтриване
  3. Е, аз говоря за обич. А човек обича конкретни хора, а не цели полове :)

    ОтговорИзтриване