вторник, 17 юли 2012 г.

Очаквайте 2: "Философски закуски"!

Как говорим с децата си за тъгата, която може да ни изглежда непробиваема, и за радостта - на витрината или в тях самите, как говорим за приятелството и разстоянията, или за приятелството като история, за насилието и ненасилствения отпор, за задълженията, без които нямаме права, най-сетне за живота и смъртта?
Как започваме такива разговори, как намираме близки до децата примери, как успяваме да млъкнем, за да чуем какво имат да ни кажат те?

Видях серията "Gouters Philo" преди две години в книжарница Filigranes и оттогава мечтая да видя тези книжки на български език. Те са не по-малко важни за родителя, отколкото за детето, защото го карат да се замисли над теми, по които си е отговарял наум с половин изречение, да потърси по-дълбоки свои отговори, които да издържат на изговаряне. Признавам, че разнасях книгите дълго време в чантата си, за да ги чета за себе си, преди да ги покажа на детето.

За мое огромно удоволствие българският издател на поредицата ще бъде "Точица". Започваме тази есен с "Насилието и ненасилието", а скоро след това - "Уважението и презрението".

Специални благодарности дължим на Фондация "Paribas", които застават зад изданието в продължение на последователната си политика в помощ на образованието и децата в България.

3 коментара:

  1. Страхотно! Чакаме с нетърпение. И браво, също така :)

    ОтговорИзтриване
  2. Ей, благодаря, благодаря, благодаря :)))

    ОтговорИзтриване
  3. мога ли да си закупя книгата чрез интернет

    ОтговорИзтриване