петък, 18 май 2012 г.

Открий грешката

Между другото в този плакат - както и в повечето, които ще видите другата седмица - има грешка, узаконена от традицията, от необходимата за спояването на всяка нация забрава.
Кирил и Методий, разбира се, не са измислили кирилицата - тя е  създадена от Климент Охридски и е наречена така в чест на Константин-Кирил Философ.

Кирил и Методий са измислили глаголицата. Тази малка подробност се учи обаче в горния курс - тоест след като основните мисловни клишета вече са били зададени. Иначе всичко, което преповтаряме за "славянската азбука" и поводите ни за гордост около нея, се отнася и за глаголицата - тя е създадена специално за славяните, запазена е благодарение на Борис І, изучавала се е в българските книжовни школи и е разпространена из славянския свят, например в Хърватия (до 19 век!), в Чехия (вторично, не като остатък от Моравската мисия) и в Русия. Да, не е просъществувала колкото кирилицата и не представлява мост между миналото и днешното ни ежедневие. Впрочем и това не е съвсем така. Буквите "Ш", "Щ" и "Ж" имат глаголически произход.
Глаголицата е красива. И... уникална. Съвсем славянска. С очарованието на тайнописа. Създадена за нашата фонетична система (хм, преди 12 века не е била съвсем същата).
Едно просто забавление около 24-и май - изпратете на някого картичка на глаголица :) "Кода" можете да намерите тук.

5 коментара:

 1. Анонимен18 май 2012 г., 5:42

  Ако държим да сме точни, то Кирил (а не Кирил и Методий) е измислил глаголицата. А ако държим да сме по-точни, направил го е по поръчка на василевса, за което е бил надлежно командирован на държавни разноски за няколко години в манастир в Мала Азия.

  Употребата на израза "славянска азбука" ме втрещява. "Славянска" е израз, който показва принадлежност (абука на славяните), а не цел (азбука за славяните). Доколкото тя не се употребява от (всички) тях, тя не е славянска. По същия начин, въпреки че целта на комунистите беше унищожаване на капиталистите в името на човечеството, действията им не могат да се окачествят като "човечни" (а точно обратното). Целта не оправдава нито средствата, нито прилагателното :-)

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Анонимен20 май 2012 г., 2:18

   ... и ако трябва да сме още по-точни, не е и Климент създателят на кирилицата.

   Изтриване
 2. Да, така е (по първия въпрос).
  По втория не съм съгласна. Азбуката, използвана от славяните, е славянска. Нужно ли е да е от "всички", за да е валидно определението? Не мисля. Казваме "детска книжка", въпреки че очевидно тя няма да се чете от всички деца.

  ОтговорИзтриване
 3. Ами по тази логика латиницата също е славянска азбука, защото се употребява от поляци, чехи, словаци и т.н. Какво биха казали за това англичаните, германците и французите?

  Доскоро славянската азбука се употребяваше от монголците. Как така: те ли са славяни или "кирилицата" не е славянска? По скоро второто.

  Има и други интересни въпроси:
  > Защо нито един народ, пишещ на латиница не се гордее със създателите й?
  > Защо българите се гордеят с Кирил и Методий, които са византийци, а не българи?

  ОтговорИзтриване
 4. На мен ми харесва вниманието, което се оказва на азбуката и писмеността, тази "гордост", която означава по-скоро отъждествяване и обич. Много ми харесва.
  Тук не става въпрос за съизмерване на културни ценности, културата не е олимпиада. Онова, което ме вълнува, е как обичта към азбуката и просветата да подхранва едно по-широко разбиране за култура, отношение, което да не се фиксира върху началния курс и да не изключва задълбочеността.
  А това, че почитаме Кирил и Методий, които са византийци, си е много хубаво. Да отхвърлиш някой, който е направил нещо за теб, само защото е чужденец, е нелепо.

  ОтговорИзтриване