неделя, 20 май 2012 г.

Вчера

...Ането и татко й помагаха за представянето на "Дракончето Поли" от Екатерина Йосифова. Кой може да предположи защо всички многоглави дракончета отначало се казват "Поли"?

...Завърши читателската щафета на сайт "Детски книги" и в Столична библиотека видяхме деца, които се разхождаха с кеф напред-назад из историята, говореха за битката с кораби в Колизеума или за разликата между египетските и ацтекските пирамиди. Комбинацията между четенето и споделянето в интернет очевидно е печеливша, защото дава на децата възможност да срещат други четящи деца и така да преодолеят внушението на средата, че заниманието им ги прави едва ли не "особени" - нещо, което в предпубертетната възраст може доста да нагарча.


В Съдебната палата се проведе процес срещу Вълка от приказката за Червената шапчица. Всички участници - съдебният състав, прокурорът, адвокатът, обвиняемият и ищецът - бяха ученици от четвърти клас, които под формата на един очевидно забавен за тях спектакъл разсъждаваха върху справедливостта, търсеха логически противоречия, учеха се да се изслушват взаимно и да се аргументират. Съдия Владимир Вълков, който организира тези процеси абсолютно доброволно, коментира, че подготвителната работа е била удивително кратка - два часа, през които са обмисляли законодателната страна на въпроса - какъв трябва да бъде законът, спрямо който вълкът е извършил някакво престъпление. Извънредно любопитно и полезно начинание, би било прекрасно да се разрасне и да обхване повече деца.

От "Нощта на музеите" успяхме да видим малко, но пък Хартиеният фест в Телефонната палата беше по-шарен и по-внушителен от миналата година. Диапазонът в работата с благодатния материал стигаше от хартиените самолетчета, брошки, цветя, които човек можеше да си направи сам в "павилионите" отпред до огромната марионетка, пищните костюми, синия дирижабъл или хартиената стая вътре.


В институт "Сервантес" беше последният ден от прекрасната изложба с картички, изпратени или получени от Федерико Гарсия Лорка. Тук фотоапаратът ми сдаде багажа, но в каталога на изложбата още можете да намерите бродираната Айфелова кула, изпратена от Салвадор Дали, както и странната атмосфера на пейзажите, в които много често - изненадващо за днешното око - присъстват хора.

1 коментар:

  1. Душата ми е пълна,радвам се за всички деца четящи!!!

    ОтговорИзтриване