петък, 9 март 2012 г.

Око път да види :)


Човек може да пропътува света, да "отметне" хиляди забележителности и нищо да не види.
А може и, връщайки се, да си донесе мястото, на което е бил, неговия характер и малките му странности - или да те изпрати там.
Харесвам пътешественическите снимки на Райчо не само заради едната им хубост, а защото е толкова лесно да хлътнеш в тях, да се поставиш "на мястото" на пътуващия, на всичките му места. Непредубеденият пътуващ, който не е предварително сигурен какво ще види, не търси нито да оборва, нито да потвърждава стереотипи, а просто умее да изслушва света, в който е пристигнал. Беше чудесно да се пътешества с него в Куба, красиво - да го следваш из Индия. От онези фейсбук-албуми, които те карат да врънкаш да направи изложба, за да можеш да видиш снимките наведнъж, една до друга, като цялостно произведение. В сряда ще има такава изложба, този път със швейцарските снимки, а и с текстовете към тях. Редактор на текстовете е Нева Мичева, сама чудна пътешественичка и преводачка (Нева, искам изложба с израелските снимки!)
Райчо Станев е художник, автор на чудни корици за "Жанет 45" и на разни прелюбопитни проекти като възстановяването на неоновия надпис "Пролет". Изложбата се казва Helvetia, като шрифта - и като женското име на Швейцария.
Гьоте Институт, от 6 часа.

3 коментара: