четвъртък, 15 март 2012 г.

Зелени занимания

Март! Март! Стига зима. Искам неща, които да растат и да се разлистват, да цъфтят и да се разклоняват, искам къщата да бъде жива.
Искам "онази сила, дето през зелен фитил извлича цветето", да "влече и моята зелена същност".
Из нета е пълно с инструкции как се правят цветя от хартия, плат, картони за яйца и т.н.
Аз обаче искам цветя от семена. И от луковици. И не само вкъщи.

Ето няколко прости начина да поканите пролетта.

1. Бебета растения. Няколко бобчета, грахчета, зрънца леща или царевица, мушнати плитко във влажна пръст. Идея от книжките за Линея: за да е по-забавно за децата, можете да им дадете имена и да им организирате състезание по растеж. Ако искате, можете дори да направите "метър", на който да отчитате кой колко е пораснал. А първите дни, докато нищо не се вижда над пръстта, може би са добро време да обясните, че растението има нужда най-напред от коренче.
Разновидност: Familyfun предлагат да използвате вместо саксийки визитник, прикрепен с пластмасови смукалца към прозореца (като тези, с които се закрепят сапунерките) :)
2.Клонки. Сега е времето за подкастряне на дърветата в града, така че можете да си вземете с остър нож няколко клонки, които да поставите във ваза у дома. Съвсем скоро ще имате мънички, бледозелени листенца. Ако вземете форзиция, ще имате и жълти цветове.

3. Ако сте садили луковици наесен, трябва вече да са поникнали. Ние пробвахме не само на балкона, но и пред блока, и на едно съвсем занемарено късче земя в междублоковото пространство. Интересно, че тъкмо там луковицата ни е поникнала (ако не се лъжа, скрихме нарциси), а точно до входа, където е градинката и където грижливо оградихме заровените луковици с камъчета, няма нищо. Хм. На балкона се очертава усилен растеж. Кокичета, лалета, нарциси - нещо расте, но кое къде беше?

Ако не сте садили луковици, можете пък да си купите, вече готови да разцъфнат :) Има ги навсякъде.

4. Възнамерявам да продължа партизанското градинарство с бомбички от семена :) Харесала съм си "Микс от сини цветя" и "Цветен микс" (в botanika.bg), по 70 ст. и 59ст. са. Ще пробвам и със слънчогледи - казват, че са много издръжливи на всякакви условия.
5. С Ането правим миниградинка - в сандъчето, което ни подари нашата приятелка Благовеста. Имаме два вида бръшлян, едни сини камбанки, малко покълнала леща и едно шапче от морков, което вече пуска зелени перца.
6. Писане с трева. Това предстои да се пробва - разстилате слой пръст в добре застлана тавичка, пишете с пръчица името си (или умалителното) и посипвате семена от трева.
Това като начало - събирам идеи за вертикална градина на едната балконска стена.

2 коментара:

  1. ей тук има една чудесна диея за стена-градина за балкона
    http://lifeonthebalcony.com/how-to-turn-a-pallet-into-a-garden/

    ОтговорИзтриване
  2. Раззелени ми се душата :)

    ОтговорИзтриване