четвъртък, 2 февруари 2012 г.

My Pop Studio


Въобще не очаквах, че след модната диктатура в детската градина ("Тази рокля е момчешка!" "!?!?!" "Защото е на СИНИ цветчета!") ще дойде време, когато пак ще скърцам със зъби пред безспорното влияние на индустрията върху вкусовете на момиченцата. Независимо дали става въпрос за розови рокли или за skinny джинси, определен вид якета или нещо друго.
Честно казано, чувствам се като бавноразвиваща се. На нейната възраст основното ми изискване към дрехите беше да не боцкат - но сега никоя възраст не е твърде крехка, за да попадне под прицела на рекламите. Тиражираните от медиите понятия за красота са навсякъде - и за който и да било самопровъзгласил се "предпубертет" е трудно да се оправя сам - още повече, че за разлика от нас (e... да де) не знае как действат.

Точно затова ме кефи сайтът "My Pop Studio". Под форма, която разпознаваемо прилича на всевъзможните момичешки сайтове, където се говори за дрешки, списания и музика, той успява да покаже нагледно механизмите, чрез които индустрията продава разни неща на момичетата (и жените),пробутвайки им първо модел за подражание. Ще видите снимки "преди и след" обработката, вестникарски коментари на тийн звезда, която рекламира неподходящ за аудиторията й продукт, игра "Направи си сам поп-звезда", в която първото нещо, което избираш, е какво послание ще излъчва твоята героиня - и нагласяш всичко около това. Или игра, в която трябва да познаеш "статия или реклама". Всъщност сайтът успява да покаже на децата как да разпознават манипулациите - без обаче да звучи дидактично.
Което печели адмирациите ми.

2 коментара:

  1. При нас в първи клас засега няма оказано влияние. Предполагам, защото в класа съотношението момчета/момичета е почти 2 и нещо/1 ... В съседния е обратното и там поне половината са бъдещи поп звезди - отсега им личи :)

    ОтговорИзтриване
  2. Здравейте и поздрави за прекрасният блог! Бихте ли ми дали e- mail за контакт с вас?
    michaila.apostolova@gmail.com
    Благодаря!

    ОтговорИзтриване