понеделник, 27 февруари 2012 г.

Работилници

Краят на февруари и началото на март са особено време - човек не го свърта повече вкъщи, леглото му напомня за компреси с оцет и други екстри на грипа, всички занимания от дървената ваканция са изчерпани (или поне такова е негласното споразумение с детето, което нито то, нито аз смятаме да оспорваме), върховете на обувките сочат нетърпеливо и неотклонно навън.
Там обаче е пълно с всички боклуци, които са останали неприбрани преди падането на снега, поразкашкани или разкъсани, плюс разни нови. Има и кал. Даже доста. Има и няколко стратегически засадени луковици, но за тях после.

Мисълта ми е, че след като човек излезе с децата насред всичко това, не е много благоразумно да им предложи просто да си поиграят. Не и ако едното е бебе. Не и ако другото обича да пипа и мачка бебето. Всъщност и без "ако". Просто е мръсно.

Може би затова навсякъде има работилници - коя от коя по-примамливи. Рано или късно идва момент, в който на детето му писва да майстори разни работи с родителите си. Не иска да го научите как да направи страхотни мартеници, иска да се научи другаде и да ви донесе резултата, а вие да кажете "Ах" :)
Не иска вие да му разказвате за еволюцията, предпочита да се снабди с любопитни факти и да ви шашне. И така нататък.

През следващите два уикенда ще има "еволюционна" работилница в Историческия музей. Работилницата е част от пътуващата изложба "Археологията зад кадър", която пък е дело на същия екип, който прави детската секция в Благоевградския музей и в "Земята и хората". Самата изложба е също достатъчно интерактивна, забавна и в същото време дава напълно валидна представа за същността на археологическата професия, какво представлява работата и какви са най-честите проблеми. Съботно-неделната работилница ще включва разговор за естествения подбор при птиците и при хората, изработка на хартиени "птици-самолети" и т.н. Подобен начин на представяне на науката е рядкост, така че си струва да попътувате дотам (съвсем друг е въпросът защо, за бога, Историческият музей е зад околовръстното, в очевидно непригодна сграда!).

Във вторник в "+това" ще има работилничка за мартенички със студио "Дада". Студиото е специализирано в изработване на много индивидуални, нестандартни, намислени и красиви украси за празници. Който е обмислял дали да не отмени сватбата си заради свързвания с този ритуал небивал кич, знае защо са нужни.

В "Чайната" в неделя попаднах на работилница за филцови фигурки, но, уви, бях с Ния, не с кака й. Освен това предния ден е имало карнавал, организиран от дюкян "Меломан", откъдето е най-най-любимата детска музика вкъщи. Тюх! Дано го повторят.

6 коментара:

 1. Навсякъде изникват работилнички и седянки които ме привличат като магнит. Приятелката от снимката е уникална, но май и на нея вече и се иска да хвърли шала :) И тя ли е резултат на някоя работилничка?
  Моето мнение за околната действителност е сходно. Срещу това и вирусите предприех временна мярка на 10 км от последния блок. Резултатите от този опит ме убедиха тотално, че ако искаш да е хубаво трябва сам да го направиш, поддържаш и защитаваш. Още по-добре е да имаш съмишленици в това дело и още по-добре е да се увеличават.

  ОтговорИзтриване
 2. Аз дебна работилницата за тилда-кукли :) Това твоето кукле ли е?

  ОтговорИзтриване
 3. Све, направо ще те свържа с водещата тилдината работилница Ива, за да се уговорите за удобно време :)

  ОтговорИзтриване
 4. Линкът за "еволюционната" работилница е неактивен. На страницата на Националния Исторически музей също не намирам информация за тази работилница. От къде може да разберем подробности за тази работилница?

  Диляна

  ОтговорИзтриване
 5. Извинявам се за грешката! Смених линка, а ето и тук малко инфо: На 10 и 11 март (събота и неделя) и на 17 и 18 март (събота и неделя) темите са: "Защо някои животни оцеляват и стават по-силни, а други са измрели преди милион години? Какво е еволюцията и как можете да си я представите с помощта на самолети от хартия?”.  Децата ще проучват полета на самолетите с Камелия Митева – биолог и създател на Био Игри.  Изложбата и игрите се провеждат на третия етаж в Националния исторически музей. В тях могат да се включат деца от 4 до 12 години и техните любопитни родители. Участието в ателиетата е достъпно с входен билет за Национален исторически музей и изисква безплатна предварителна резервация, която можете да направите при Ралица Чиличева (e-mail: losing_grip@abv.bg; тел. 0886670556)  "Археологията зад кадър“ е изложба – игра, разработена от Весела Герчева и Богдан Атанасов от Департамент Археология в Нов български университет с подкрепата на фондация "Америка за България“ и Министерство на образованието, младежта и науката.

  ОтговорИзтриване
 6. Сърдечни благодарности за информацията. Темата от следващата седмица е много актуална за нас. Нашата дъщеря е на 6 и половина, често си говорим за разноообразието от умения, които има човек, за неговата приспособимост, споменаваме и динозаврите в тази връзка :)

  Диляна

  ОтговорИзтриване