сряда, 15 февруари 2012 г.

"Ото: автобиографията на едно плюшено мече"

Otto: the Autobiography of a Teddy Bear"Разбрах, че съм стар, когато ме сложиха на витрината на антикварен магазин".
През безсмъртието на плюша Унгерер разказва проста история за Втората световна война; за жълтите звезди и депортацията, за бомбардировките и руините, за расизма. Последното не го очаквах, очаквах краят на войната да е край на сюжета за насилието, както е обикновено дори в книгите и филмите за възрастни. Радвам се, че не е.
И все пак. Трудно е да дадеш тази книга на детето си, да му покажеш в какъв свят всъщност си го родил, да го направиш съпричастно към страха и вината. Само че без съзнание за войната едва ли ще има усилие за отстояване на мира. Между отделните хора, не само между държавите.
Книгата е хубава, защото, макар за деца, не посочва един лош и един добър, не използва сантименталния си потенциал, за да сочи и така да ражда омраза с обратен знак. Тя не национализира злото - и затова може да се използва като отправна точка за други разговори, които така и не сме провели - например за етническата омраза у нас, за преименуването, за расистките нападения, за които слушаме по новините. Разговори, които не се подразбират.

Във Франция, доколкото разбрах, се изучава в училище. Може би наистина мястото й е там. Със сигурност не е за деца в предучилищна възраст; по-скоро прогимназията ми се струва подходящ период за такъв вид дискусия, доколкото тогава децата започват по-активно да слушат новини и да се интересуват от социални въпроси.

1 коментар:

  1. Да, във френските училища тази книжка се учи в четвърти клас като част от силно застъпената тема за толерантността, която включва конкретно доста текстове, посветени на Втората световна война и антисемитизма. Интересното е, че наистина в тези текстове темата не се етнизира/национализира. Напр. често се споменава "жълта звезда", но рядко се говори за евреи, германци...Така се предполага, че децата ще разпознаят злината от неприемането на другостта и в различен контескт, без да се влияят от предварително поставени етикети.

    ОтговорИзтриване