сряда, 8 февруари 2012 г.

Дървена ваканция 1: Ресторант за синигери


Студ! Студ! Дървена ваканция, децата са вкъщи, можете да им направите голяма тенджера топла храна и да мърморите на воля да си обуят чорапите.
Можете да ги оставите да киснат пред телевизора, да играят нещо си на компютъра или просто да правят бели.

А можете и да се порадвате на възможността да направите заедно разни неща, които са особено прелестни тъкмо сега.
Например можете да отворите птичи ресторант. Най-лесно е да посипете трохи на перваза; гълъбите ще се отзоват на всичко.
Но ако искате да привлечете по-разнообразни птици, ще ви трябва и по-разнообразно меню - просо, огризки от ябълки, фъстъци с черупките (така ли се казва) и пр.
Ето една рецепта за специален ресторант за синигери, взета от "Алманахът на Линея" на Кристина Бьорк:

Ще ви трябват просо (може храна за папагали),малка саксийка и някаква бяла мазнина (мас, какаово масло, палмово масло - вкъщи имахме последното, останало от опит да правя захарна паста за мъфини). Приготвяте си и някакво не много дебело клонче.
Разтапяте мазнината и изсипвате просото вътре, а после оставяте всичко да набъбне, но без да се втвърдява (самото просо не набъбва, предполагам, че се има предвид мазнината да се поохлади леко).
Промушвате пръчката през дупката на саксийката, като отдолу подлагате широко шише, кутия от мляко или нещо подобно (аз ползвах голямо шише от боза). Сипвате малко по малко от сместа и изчаквате да се втвърди, преди да сложите следващата доза. Като напълните горе-долу до половината, изсипвате всичко останало и изнасяте на балкона заедно с пръчката. Като изпълних тази инструкция, при мен просото от последната доза потъна към средата на саксийката, та накрая разбърках още малко в най-външния слой, докато се втвърдяваше.
Когато е готово, окачате за долната част на пръчката като камбана, и чакате. На птичките ще им трябва малко време, за да открият ресторанта, пише в книгата - но още на другия ден имахме за гост синигер :)

6 коментара:

 1. От 7-8 години на нашата тераса всяка зима е стълпотворение от синигери (цели 4 вида!), чинки и дори зидарки. Това се постига с най-обикновени слънчогледови семки и с оставяне на храна всеки ден по едно и също време.
  Семките се сипват в една кутийка, залепена на стената, с отвор отстрани - иначе идва първият гълъб и олапва всичко. Чинките събират падналите семки по земята.
  Синигерите са много умни, ориентират се бързо, имат страхотна самоорганизация и лесно свикват със стопаните (и дори с техните две котки ;)
  Някои вече ги познаваме по физиономия :) В момента любимецът е един черен синигер с един крак.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Супер! Може ли снимки, каква кутийка?

   Изтриване
 2. Може, разбира се, само кажи как? :)
  Иначе - кутийка като кутийка - от телефон, зарядно... каквото се сетиш, което да не се разкапе от влагата. Оставяш му капачето отгоре, за да не влиза сяг, изрязваш го отпред до средата, за да влизат синигери и - готово. Ако си ентусиаст - още 1-2 такива. В големия студ изяждат около килограм на седмица!

  ОтговорИзтриване
 3. Браво на вас! птичетат издържат това студено време само ако имат храна, а в града това може да се окаже трудна задача. (всъщност навсякъде в момента... ).

  ОтговорИзтриване
 4. Само се сетих още едно нещо - зимата е хубаво да им се оставя и малко незамръзнала водица - малка топка в купичка с вода пречи на водата да замръзне.

  ОтговорИзтриване
 5. Здравейте!

  Искам и аз да споделя своя опит със синигерите:-) Имам хранилка от 2,5 години, която я пълним със семки.
  Как съм направила моята, което ми е подсказано от БДЗП:

  Взимаме малка бутилка от минерална вода (500 мл);
  Пробиваме два отвора откъм капачката на бутилката, през които да промушим малка пръчка или молив. Тази пръчка или молив служат на птиците за кацане и затова се нарича „кацалка”.
  Изрязваме малки отвори на бутилката под поставената кацалка. През тези отвори, птиците ще измъкват семената, затова отворите трябва да бъдат с подходяща големина.
  Пробиваме два срещуположни отвора в долния край на бутилката.
  Промушваме въже през тези два отвора и поставяме хранилката на подходящо място.
  Хранилката се поставя с капачката надолу.

  ОтговорИзтриване