събота, 14 януари 2012 г.

Протестът.

Взимам си назад думите за нормалността в събота сутрин. От доста време не съм се чувствала толкова нормално.
Не съм правила снимките, тъй като бях дала фотоапарата на Ането. Тя, впрочем, дойде на протеста с идеята да се учи на журналистика - да напише репортаж за своето домашно вестниче "Мастилено петно" (екс "Плюшени вести"). Сутринта татко й я учи как да ползва диктофона, за да взема интервюта, а после аз се опитвах да я повдигна, за да снима нещо повече от онова, което позволяваше 140-сантиметровият й ръст.

Вечерта обаче нагледния урок го дадоха телевизиите. Те показаха как можеш да разполагаш и с техника, и с хора, и пак нищо да не видиш, ако са ти платили да си затваряш очите.
Показаха как може да не видиш над 5000 души, които шестват два часа и половина по централните улици на София. (Подсказка: изпращаш репортери петнайсет минути ПРЕДИ уречения час, за да снимат само подранилите,и пробутваш това като кадри с протеста въобще). Показаха как човек си плюе на професионалната чест, като нарочно завира очевидната новина на деня в 2-3 минути, отдавайки акцента на второстепенни вести.
А очевидната новина на деня е, че хората наизлязоха по улиците. И че ако екологичният протест не успее скоро - а това означава не мораториум, а забрана, - той ще прерасне в нещо друго.

Мисля, че вчера малката репортерка на "Мастилено петно" получи най-важния си урок относно медиите - ако няма почтеност, нищо друго не струва.
Пфу!

3 коментара:

 1. Днес и в Плевен имаше протест - макар и не толкова голям.Още в първия час бяха събрани 150 подписа.Хората дори се наредиха на опашка, за да засвидетелстват подкрепата си за опазване природата на България.Радвам се, че и аз се включих заедно с още 2 приятелки.
  Наталия

  ОтговорИзтриване
 2. здравей
  споменах твоя блог тук, защото го обичам, и се надявам повече хода да прочетат това, което казваш
  http://mdoneva.wordpress.com/2012/01/14/nagradka/

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Ооо, да... И аз бях доста изненадана от репортажите. Даже кадрите от пред парламента бяха така снети, че изглеждахме сто-двеста човека, вместо няколко хиляди. Абе, знаех си, че няма да ни отразят като хората, ама чак пък така не очаквах. В Нова даже бяха поканили онази жена от БАН, за която се разбра още преди време, че е платен консултант на Шеврон, да говори някакви глупости...

   Изтриване