сряда, 18 януари 2012 г.

Продадено!

Ако не плащате за нещо, значи не сте клиентът. Вие сте стоката, която се продава.

Телевизиите печелят от реклама. Мислим си, че става въпрос за невинни неща, памперси и перилни прахове. Но рекламата има много лица - и пропагандата е едно от тях. Навремето се смеехме, че ни рекламират корабостроителни заводи и други неща, които очевидно не можем да купим, мислехме, че го правят поради недодяланост. Смеехме се на налудно повтаряното "Раундъп е хербицид на Монсанто", сякаш ей тъй ще вземем мрежичката и ще ходим да си купим хербицид.
Всъщност после се оказа, че го купуваме, ама не знаем. И не само го купуваме, а и го ядем.

Попитайте в която и да било рекламна агенция и ще ви кажат, че най-скъпото в рекламата не е самият клип - макар сумите да стигат до 500 хиляди, - а медийното време. Тоест вашето и моето внимание. Утешава ли ви, че поне не сте евтина стока? Само като маса обаче. Отделният човек вътре в "таргета", в "целевата група" няма значение.
Впрочем "таргет" значи "мишена". Различните реклами се целят с различна точност.

Това, което се върти по телевизиите като зле прикрита реклама на "Шеврон", има точния мерник на артилерийски обстрел. Всъщност повечето компании, които "пазаруват" телевизии за рекламите си, са доста стиснати и току резнат от медийния си пакет при преговорите. Тук няма такова нещо. Как иначе ще си обясните, че от събота насам трите национални телевизии не са поканили един протестиращ, но щедро раздават медийното си време на лобисти от всякакъв ранг - от набедената експертка, та до Уорлик.
Колко ли получават телевизиите, за да чуете именно тях?

Нямам сантимент към руския газ. Симпатизирам силно на онези по площадите, които искат Путин да се маха. Но не искам Шеврон в Добруджа, откъдето впрочем съм родом. От дете помня как редовно спираха водата, защото районът е сушав, водата се извлича с помпи изпод земята, а пък технологиите често дават фира.
Имам някакъв праг на търпимост към онези, на които продават вниманието ми. И предпочитам да вярвам на здравия си разум и на очите си.

4 коментара:

 1. Гледах го днес, посланик Джеймс Уорлик. Направо беше жалък.

  ОтговорИзтриване
 2. Чудно ми е как смеят да ни обвиняват в русофилство и защита на руския газов интерес. Колко просто е в България да разсееш вниманието от важния върос, делейки хората на комунисти и антикомунисти! Дори по този въпрос.
  Каква е предлаганата алтернатива? Шеврон - компания, съдена в десетки държави, за това че е отровила природата им и компания, на която не й дреме за това. Щели сме да сме независими - независими на каква цена?

  ОтговорИзтриване
 3. За тях това е нещо като новата земя - отиваш плячкосваш и я оставяш както ти харесва. Туземците да му мислят. Първообразът е европейски, но пък мащаба е американски...

  ОтговорИзтриване
 4. Яд ме е до сълзи за избирателното поведение на медиите, за безочието на държавниците, за безскрупулността на тези, които искат да ни купят по най-евтината и удобна тарифа - през трупове...

  ОтговорИзтриване