вторник, 27 септември 2011 г.

"Независимо от всичко друго, всички разярени тълпи се състоят от отделни хора. Снощи мистър Кънингам беше част от разярената тълпа, но въпреки това той си оставаше човек. Всяка разярена тълпа във всеки малък южен град е съставена от хора, които познаваш, а това не е много хубаво за тях, нали?
- Никак не е - каза Джем.
- И трябваше да се намеси едно осемгодишно дете, за да ги накара да се опомнят, нали? - каза Атикус. - А това вече доказва нещо друго - че цяла една банда от подивели животни може да бъде спряна само защото те продължават да бъдат човешки същества".

Не казвам, че протестиращите навън са разярена тълпа. Не са. Но могат да станат, защото онези, които си търсят повод да трошат и да удрят (вж. например погрома над стадиона) също са наизлезли сред тях и надъхват другите с омраза. А е лесно да се повлечеш от колективна емоция, силните колективни емоции от всеки вид създават чувство за еуфория и безнаказаност.

Ако имате близки, които по принцип са съвсем смислени и готини хора, но започват да се заразяват от настроенията на омраза, спрете ги. Възможно е нищо да не стане, но е възможно и да им спестите бъдещ срам.

неделя, 25 септември 2011 г.

Премиера на "Умножение без уморение"

Благодарим на всички, които дойдоха на срещата с Тео Рема в детския отдел на Столична библиотека! Благодарим на актрисата Ива Калафатова, която даде глас и живот на куклата, на всички деца, които затрудниха автора със задачи, и на чудесната библиотекарка Ирина Александрова, която отвори библиотеката за нас в неработен ден!

Беше ни безкрайно приятно с вас!
вторник, 20 септември 2011 г.

Роден край, нова кройка

Основна грижа на учебниците в България е да изреждат основания за национална гордост.
Ако на илюстратора му се стори, че реалността не е достатъчно основание, какво пък, има фотошоп.
Ето как изглежда непринудената метафора в "Човекът и обществото" за трети клас:

Интересно как ще реагират на тази картинка децата, които живеят в Търново - или, като нас, ходят честичко там и са забелязали, че всъщност зад Царевец не се вижда нищо (Арбанаси е по-нататък), а къщите са от центъра на града.


За да уважа авторското право на създателите на тази нова реалност, ще спомена, че графичният дизайн е дело на Боряна Паскалева и Теменужка Стоева, а под илюстрациите се е подписал Борислав Стоев.

четвъртък, 15 септември 2011 г.

За коня, боба и звънеца

За коня, боба и звънеца
Пряко цялото многодумие по повод петнайсети септември. Честно и вярно.

понеделник, 12 септември 2011 г.

Първи опит

...в пластелиновата анимация. Или по-точно, в анимацията от джинджифилово тесто.
Не я съдете твърде строго - все пак е по-скоро експеримент.


11ч. е часът на премиерата на "Умножи лесно" и "Умножение без уморение" в Детски отдел на Столична библиотека. Датата е 24-и септември.

Тесто за пица


Кое е домашно, полезно и става за нула време?
Идва новата учебна година и, честно казано, времето ми се свиди. Просто не ми се готви повече от половин час на ден, и то като броим печенето. Затова съм много благодарна за тази рецепта, която имам от преводачката от италиански Таня Кольовска, а тя от своя страна я има от самите италианци :)
Става наистина вкусно. И може да се замеси в неделя, да се сложи в хладилника и да се направи в онази вечер от седмицата, когато си имате по-важна работа от въртенето около печката.

Тесто за пица

1/2 кубче мая
лъжичка захар
лъжичка брашно
1/3 чаша топла вода

1 ч.ч. кисело мляко, стайна температура
1 ч.ч. прясно мляко, стайна температура
1/3 ч.ч. зехтин (или олио)
сол на вкус
брашно

Маята се разтваря в топлата вода, добавя се захарта и брашното, изчаква се да "кипне". Прибавят се прясното и киселото мляко, зехтинът и солта. Разбърква се и се прибавя брашното, така че да се получи средно твърдо тесто. Омесва се хубаво и се слага в найлонова торбичка, която прибираме в хладилника. Може да издържи една седмица.

Когато решим да правим пицата, разстиламе тънко в обилно намазана със зехтин тава и гарнираме по свой вкус. Може да се опече и така, с малко чесън за чесново хлебче или с някакви подправки - босилек, риган и т.н.
Когато е сравнително прясно, може да се опече и под формата на хляб.

Сиянието на Византия

В Галерията за чуждестранно изкуство има чудна изложба на византийски ръкописи от най-различни музеи на Балканите, включително един ръкопис от шести век, изписван със сребро върху пурпурна хартия и крит в кладенец по време на Втората световна война, богато украсени евангелия от различни епохи и любопитни светски илюстрации от 17-18 век (любимите ми са тези от "Лекарственика").
Изложбата не е предназначена за деца (стъклени витрини, липса на подходящи за тях писмени обяснения или беседи), но ако си познавате детето и сте спокойни, че няма да се разтича и нарани, можете да му покажете интересно украсените букви, златните плетеници и дебелите, изписани на ръка книги. Прекарал целия първи клас в изписване на ченгелчета и камшичета, ученикът може да разпознае в средновековните монаси братя по съдба (все пак ръкописните книги са доста дебелшки), а може и да се увлече от чудните плетеници.вторник, 6 септември 2011 г.

Музей на математиката


Какво би имало в един музей на математиката освен, да кажем, изподрасканите ви учебници в първи клас? Питайте Google, защото компанията е сред финансиралите MoMath, музея, който ще отвори врати в Ню Йорк тази есен. И тъй като целта му е да "оживи" математиката и да обясни красотата й на онези, които не могат да си "преведат" на визуален език нейните вътрешни ритми и съответствия, в него няма да има неща от историята на науката, а нагледи на нейната най-занимателна същност.
Впрочем прочетете сами. Надявам се скоро някой от американските ни приятели да разкаже как е на живо.

понеделник, 5 септември 2011 г.

Тео Рема на писателска обиколка


Прочутият писател от страната Математика пристигна тази вечер у нас, за да присъства в близките дни на премиерата на книгата си "Умножение без уморение" в детския отдел на Градска библиотека.

Освен разговор с публиката и, разбира се, раздаване на автографи, многоуважаваният писател ще връчи официално наградата на предвидените състезателни игри, за които освен математически познания ще са необходими бързина, ловкост и добър апетит.

Тео Рема е дело на куклената актриса Ива Калафатова. Сърдечно благодаря на дъщерите й Марена и Ваяна, че позволиха на майка си да ми го даде въпреки завързаните сърдечни връзки с тяхна кукла (абе тези писатели...)

събота, 3 септември 2011 г.

Към конкурса за пясъчно изкуствоЕдно от предложенията за нашия онлайн фестивал на нетрайното изкуство :)
Портрет на мама Меми от Варна и двете й дъщери, дело на Люба Канелова (Деничеро).


Воден парк:


Момчил от София, наш съсед по квартал :)

Без думиОще малко море