събота, 30 април 2011 г.

Ния се роди!

Малката точица Ния вече е у дома. Чувства се видимо добре, интересува се от сън и мляко.
Ането е всеотдайна кака, непрекъснато й говори, за да "развива речника" на бебето :), а също държи да й чете на глас и да сменя памперси.

Снимки засега няма да слагам, защото новата звезда отбягва медийния интерес.

събота, 23 април 2011 г.

"Голи" яйца


В сайта на "Експлораториум", раздел "The Science of Cooking", обясняват как можете да махнете черупката на яйцето, без то да изгуби формата си :)
Трябват ви няколко яйца, бял оцет, достатъчно голям съд, за да побере всичките ви яйца, и голяма лъжица.

1. Слагате яйцата в съда, така че да не се докосват.
2. Добавяте достатъчно оцет, за да ги покрие. Забележете, че върху черупките им се получават мехурчета. Покривате съда, слагате го в хладилника и не пипате 24 часа.
3. Внимателно вадите яйцата с голямата лъжица. Леко! Тъй като черупката може да се е стопила, имайте предвид, че мембраната не е толкова здрава като нея.
4. Внимателно излейте оцета. Върнете яйцата в съда и ги покрийте с нов оцет. Оставете още 24 часа в хладилника.
5. Извадете яйцата и ги изплакнете внимателно. Ако някоя от ципите се е скъсала, изхвърлете яйцето.
6. Когато сте готови, ще имате яйце без черупка. Изглежда като яйце, но е прозрачно - а ципата се огъва, когато я стиснете.

Какво се случва?
Когато потопите яйце в оцет, черупката се разтваря.

петък, 22 април 2011 г.

Еxploratorium

Докато очакваме да започне Софийският фестивал на науката, организиран от Британския съвет със специалния ентусиазъм на Любов Костова (11-15 май, Докторската градина, експерименти на открито, събития за най-малките, прожекции, състезания и пр.),
можем да се разходим из богатия и любопитен сайт на музея "Експлораториум" в Сан Франциско.

В "Експлораториум" можете да изчислите на каква възраст бихте били на различни планети (аз съм, ахъм, 154 години на Марс, но едва тригодишна на Юпитер), да научите повече за градинарството в Антарктида :) или да разгледате специалната секция със занимания след училище. Има и дъщерни сайтове за науката на готварството, на градинарството, "площадка за игра с геометрията", студио за майсторене/нещоправене и т.н.
Скучайте, ако можете :)

четвъртък, 21 април 2011 г.

Да не си ги познае кокошката :)

Малко акварелни яйчица от мен, после Ането и баба й в действие :)В събота, ако не ни мине бебе път, ще пробваме и яйца-животинчета :)
вторник, 12 април 2011 г.

Музей на солта, музей на киселото мляко, антропологичен музей... в България

Благодарение на "Ученето удоволствие" научих за тази страница със списък на разнообразни музеи в България, за чието съществуване дори не подозирам.
Макар да не съм сигурна, че ще посмея да посетя Подземния музей на минното дело например, повечето ми се струват интересни... във всеки случай добре е човек да знае, че ги има, когато обикаля наоколо. Остава въпросът защо те не се рекламират... също както никой не си дава труда да разгласява съществуването на палеонтологичен музей на пъпа на София, в СУ.

Ето малко снимки от различни музеи:
Музей на солта - Поморие:

Роженската обсерватория:

Музей по спелеология и български карст - Чепеларе:

Палеонтологичен музей - Асеновград:

Музей на транспорта - Русе:

понеделник, 11 април 2011 г.

Хлябът на детството

Като антрополог, възпитаник на престижния университет Принстън, Надежда Савова вече е обходила 65 държави по света. Каквито и да са били изследователските й задачи, Надежда винаги намира време да учи от стари майстори как по тези места се меси хляб - в Индия, Перу, Русия, Етиопия.
Днес тя споделя с българските деца мистерията на хляба и неговите извечни културни кодове. За тях и родителите им, ползвайки опита от вече прочулата се по света Хлебна къща в Габрово, Надежда връща радостта от общата усилна работа, от общото хранене в делника и празника, от едно бавно време, което носи дълбокото спокойствие на обреда и корена.
Ако трябва да заявя първото име на съвременен възрожденец, което ми хрумва, на будител с мисия, няма да се колебая - това е именно Надежда Савова.
Но това е само началото.

Ето тук можете да чуете и самото предаване. Водещ, както може би сте разбрали, е таткото на Ането :)

четвъртък, 7 април 2011 г.

Хлябовете на света - 2


Надежда Савова, за чиито занимания с "Хлябовете на света" писах миналата седмица, говори в момента много интересно в предаването "От последния чин" по БНР ("Христо Ботев"),
а в събота ще разказва за Перу и ще меси от хлябовете на инките :)

понеделник, 4 април 2011 г.

Най-хубавите ни нови книги


Да прогониш мрака с песен

Малка поема за едно момиченце, което всяка сутрин минава през тъмната гора, докато стигне до училищния автобус, и макар да се страхува от мрака, шумовете и въобще света, който в този час му изглежда не по мярка голям и негостоприемен, малко по малко го изтласква, запявайки и постепенно придобивайки вяра в песента си.
Чудесен текст, много хубаво преведен от Надя Радулова, и прекрасни ретро илюстрации.

"...Ала ушите ми дочуваха
ту стон, ту клонка скършена...
Поемах дъх...
и с глас запявах,
додето мракът свърши.
..........
А северният вятър виеше,
в очите сняг навяваше,
затъвах в преспи до колене,
но песента ме сгряваше.
За слънце пеех. И за сила.
И за чорапи вълнени.
И хоп - училищният автобус
пристигаше препълнен".

Ръководство за рисуване на герои от приказките

Изборът на Ането. Това си е едно съвсем редовно ръководство за рисуване със сериозни съвети за пропорции, разположение на чертите, движение на тялото, светлосенки, цветови гами и пр., което наистина може да те научи на основни принципи при изобразяване на човешка фигура.
Не че вкъщи нямаме няколко книги на същата тема.
Обаче явно с феи си е друго, защото откакто си я изврънка, Ането пристига през половин час с нова рисунка и се старае в пъти повече :) Е, какво пък. И на мен ми е любопитно да пробвам.

А довечера очакваме новата книжка за "Малкия Никола"! :)

събота, 2 април 2011 г.

Празникът на детската книга

Издателство "Точица" ще бъде там и утре - щанд 10, чиято неголяма площ делим с приятелите си от издателство "Тодор Нейков" :)

Сериозни намаления на трите ни досегашни издания -
"Направи си сам приказка" - от 16 на 11лв.,
"Умножи лесно" - от 12,50 на 9лв.
"Умножение без уморение" - от 6,80 на 5лв.


Имаше цифри-меденки, но се боя, че вече ги изядохме.

Бебешки обувчици от филц

Честно казано, непроходилите бебета нямат сериозна нужда от обувки, но все пак шиенето им е извънредно приятно. Кройките са оттук.