неделя, 4 декември 2011 г.

МорскоДнес, а не на Никулден, е нашият морски ден.
Днес Таткото прекосява Балтийско море от Стокхолм към Вентспилс.
Представяме си корюшките, писиите и змиорките под кила.
Четем за старото име, Варяжко море, за батискафите и подводните градове.
Четем "Детска морска енциклопедия", окъсана като корабен дневник.
Дневник на някогашните ми пътешествия през страниците. Обичах морски книги, за изследователи, юнги, пирати, пътешественици. Така и не съм пътувала по море.
Докато четях за подводните градове, Ането ме помоли да спра, за да може да си доизмисли. Така, струва ми се, са най-хубавите книги - недочетени, само домечтани.
Ето нейният подводен град - както каза тя, само началото.
А ето и една рецепта от "Готварската книга на Елиът", която вече се превръща в най-използваното готварско помагало вкъщи.

Вземате рибни филета, например от бяла риба, скумрия, пъстърва и пр. Слагате ги върху намазнени правоъгълници от фолио. Добавяте сол, чер пипер, пръстенчета праз, кръгчета домат и т.н. Сгъвате фолиото надлъжно, така че да се получи триъгълно покривче. После завивате краищата като краища на гондола.
Поставяте в тенджера един ред мити картофи и ги покривате едва-едва с вода. Поставяте върху тях рибните гондоли. Слагате на котлона и когато водата заври, покривате с капак.
Рибата трябва да стане готова едновременно с картофите. Не е нещо изненадващо като вкус, но пък е достатъчно просто, за да го направи и поколението.

Казва се "Адмиралска лодка".

2 коментара:

 1. Ама и тенджерата ви може ли да е съвсем същата като на рисунката?!:)...

  ОтговорИзтриване
 2. Всичко много ми харесва!
  Използвах Вашия подводен град в една картичка! Благодаря ви за чудесната рисунка! Желая Ви Весела Коледа и Щастлива Нова Година!
  Поздрави
  http://borqna-venkova.blogspot.com/2011/12/adfd-challenge-under-sea.html

  ОтговорИзтриване