вторник, 25 октомври 2011 г.

Изкуство за малките


Всяка събота, от 11 часа, в Галерията за чуждестранно изкуство хората от екипа на "Изкуство за малките" носят един леген с пастели, един наръч възглавнички за сядане и по една папка с лист за всяко дете.
После водят децата в една от залите и ги оставят да рисуват.
Предишният път бяха в залата за африканско изкуство и рисуваха маски. Някои, като Ането, много-много не искаха да рисуват маски, защото "не е реалистично". Рисуваха друго. Каките и батковците присъстваха ненатрапчиво, минаваха да обърнат внимание на рисунките, да попитат нещо децата за тях, но без да ги направляват. Две деца, включително и моето, мигрираха при япопските гравюри, това беше ок.

Дълго време в българските галерии не посрещаха много радушно деца; все смятаха, че нещо ще им направят на експонатите :) "Изкуство за малките" седмица след седмица доказва, че това не е така - и ненатрапчиво помага на децата да излязат извън визуалните клишета, с които за жалост ги захранваме от ранна възраст - в детската градина (където нерядко се акцентира върху "оцветявките"), в училище - където предметът "рисуване" е сбутан между другите и често сведен до еднакви теми, в нерядко скудоумните картинки, които ги заобикалят от много места.

Участието в "Изкуство за малките" е безплатно, само родителите плащат един лев билет за вход на галерията, ако решат да останат. Елате :)

5 коментара:

 1. Прекрасна идея. Не знам дали на мен така ми се струва, но напоследък "откривам" много места, в които и деца и родители заедно или не - се запознават с изкуството и творят по свой начин, не по образец.

  ОтговорИзтриване
 2. Колко интересно!
  Дори аз понякога се притеснявам да рисувам в музеи и галерии, за жалост.
  Радвам се, че са направили такова нещо, за да могат децата да се оттърсят от това притеснение!

  ОтговорИзтриване
 3. Много хубаво нещо е това,миналия път пак бяхме в африканската зала,т.е на 25.10.2011 г.

  Добри

  ОтговорИзтриване
 4. Много е хубава идеята.

  ОтговорИзтриване