понеделник, 12 септември 2011 г.

Тесто за пица


Кое е домашно, полезно и става за нула време?
Идва новата учебна година и, честно казано, времето ми се свиди. Просто не ми се готви повече от половин час на ден, и то като броим печенето. Затова съм много благодарна за тази рецепта, която имам от преводачката от италиански Таня Кольовска, а тя от своя страна я има от самите италианци :)
Става наистина вкусно. И може да се замеси в неделя, да се сложи в хладилника и да се направи в онази вечер от седмицата, когато си имате по-важна работа от въртенето около печката.

Тесто за пица

1/2 кубче мая
лъжичка захар
лъжичка брашно
1/3 чаша топла вода

1 ч.ч. кисело мляко, стайна температура
1 ч.ч. прясно мляко, стайна температура
1/3 ч.ч. зехтин (или олио)
сол на вкус
брашно

Маята се разтваря в топлата вода, добавя се захарта и брашното, изчаква се да "кипне". Прибавят се прясното и киселото мляко, зехтинът и солта. Разбърква се и се прибавя брашното, така че да се получи средно твърдо тесто. Омесва се хубаво и се слага в найлонова торбичка, която прибираме в хладилника. Може да издържи една седмица.

Когато решим да правим пицата, разстиламе тънко в обилно намазана със зехтин тава и гарнираме по свой вкус. Може да се опече и така, с малко чесън за чесново хлебче или с някакви подправки - босилек, риган и т.н.
Когато е сравнително прясно, може да се опече и под формата на хляб.

1 коментар: