вторник, 27 септември 2011 г.

"Независимо от всичко друго, всички разярени тълпи се състоят от отделни хора. Снощи мистър Кънингам беше част от разярената тълпа, но въпреки това той си оставаше човек. Всяка разярена тълпа във всеки малък южен град е съставена от хора, които познаваш, а това не е много хубаво за тях, нали?
- Никак не е - каза Джем.
- И трябваше да се намеси едно осемгодишно дете, за да ги накара да се опомнят, нали? - каза Атикус. - А това вече доказва нещо друго - че цяла една банда от подивели животни може да бъде спряна само защото те продължават да бъдат човешки същества".

Не казвам, че протестиращите навън са разярена тълпа. Не са. Но могат да станат, защото онези, които си търсят повод да трошат и да удрят (вж. например погрома над стадиона) също са наизлезли сред тях и надъхват другите с омраза. А е лесно да се повлечеш от колективна емоция, силните колективни емоции от всеки вид създават чувство за еуфория и безнаказаност.

Ако имате близки, които по принцип са съвсем смислени и готини хора, но започват да се заразяват от настроенията на омраза, спрете ги. Възможно е нищо да не стане, но е възможно и да им спестите бъдещ срам.

2 коментара:

  1. за съжаление, има позиращи човешки същества, които намират смисъла на живота си само в това да превръщат другите в срамуващи се нечовешки същества. И "Срам" на Салман Рушди е много красива и важна книга. Дано спекулиращите с човешкото омерзение да я прочетат. Благодаря за хубавия текст тук. Жана

    ОтговорИзтриване
  2. Не бих могла да го кажа по-точно. Надявам се, че мога да те цитирам при мен!

    ОтговорИзтриване