понеделник, 29 август 2011 г.

Изложба "Градът"

В подлеза до "Ректората" от неотдавна има информационен център за София, а вчера забелязах по стъклените му стени необичайна за града саморефлексия - на мястото на стандартната цинична грандоманщина, перчеща се с незаслужено минало и премълчаваща настоящето, видях плакати за София, които звучаха открито, топло и, доживях, самоиронично.Серията "Градът" е дело на студентите от специалност "Плакат" към Художествената академия с ръководител проф. Георги Янков. Сред работите има и по-добри, и по-бледи, но цялостното впечатление е много живо - почерк на млади хора, които се стремят да не лъжат. През техните плакати виждам друга София, един град с наченки на физиономия, с очертания на лице. Не непременно красиво, но все пак лице.

Дано се отпечатат в повече бройки, та да станат повод за разговор или размисъл - какво харесваме и какво не харесваме в града. С децата също, защото ние го избираме по някакъв начин, а те живеят в него по принуда. Впрочем за децата може да бъде интересно и разчитането на визуалния език на плакатите, "какво значи това", "защо е нарисувано така", "ти какво мислиш по въпроса" и т.н. Готино е.

2 коментара:

  1. Определено впечатляват. Един един различен начин показват проблемите, което е хубаво, трябва да се говори за тях, защото иначе няма да изчезнат...

    ОтговорИзтриване